.
Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 8 czerwca 2011 roku w kategorii gotowe dania i potrawy.
Opis produktu:
Wygląd
Upieczony w żarze ogniska ziemniak o szarej barwie.
Kształt
Duża owalna bulwa ziemniaka.
Wielkość
W zależności od wielkości ziemniaka, może mieć od 7 do 10 cm długości i od 5 do 7 cm szerokości.
Konsystencja
Skórka ziemniak jest twarda, wewnątrz znajduje się mięsisty, ziemniaczany miąższ.
Smak i zapach
W Samku słodkawy, pachnący ogniskiem
Barwa
Na zewnątrz ziemniak jest szary i oprószony popiołem, wewnątrz żółtawy.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu
Rakowski ziemniak pieczony jest silnie związany z lokalną tradycją. Od wielu lat w miejscowości Dębno w gminie Raków, odbywa się uroczystość pod nazwą „W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”. Zgodnie z legendą, Święta Tekla sama przywędrowała bowiem z pobliskiego Rakowa do Dębna, a mieszkańcy zaczęli organizować odpust w dniu jej imienin.
W trakcie uroczystości odbywa się wspólne pieczenie ziemniaków w specjalnie przygotowanych i podsypanych piaskiem ogniskach. Powinny one pochodzić tylko z okolicy, z ziemi z dużą zawartością wapnia, zwanej potocznie „rupeć”, lub gleby piaszczystej. Z biegiem lat uroczystość rozrosła się ze skromnego odpustu do znanej i popularnej imprezy, a ilość pieczonych ziemniaków sięga obecnie nawet kilku ton.