Ekologiczna produkcja rolnicza jest najbardziej przyjazną środowisku. Przyczynia się do zachowania zasobów naturalnych oraz wytwarzania żywności zdrowej i najlepszej jakości.
Rolnictwo ekologiczne jest obecnie bardzo popularną formą produkcji w krajach Unii Europejskiej.
Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o możliwie zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w ramach gospodarstwa, bazujący na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie.
W systemie tym wyklucza się stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków do pasz.
Z definicji tej wynika, że efektywność produkcji w gospodarstwach ekologicznych jest silnie uzależniona od jakości warunków siedliskowych kształtowanych przez czynniki naturalne.
Wprowadzenie w 1999 roku dotacji do kontroli gospodarstw ekologicznych oraz po wstąpieniu do UE, dotacji do powierzchni użytków rolnych i kosztów kontroli znacznie zdynamizowało proces tworzenia gospodarstw ekologicznych.
W województwie świętokrzyskim liczba gospodarstw ekologicznych z certyfikatem wzrosła z 25 w 1997 roku, do 1 288 w roku 2012 (dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi).
W skali kraju, pod względem ilości gospodarstw ekologicznych nasz region zajmuje 10 miejsce. Najwięcej z nich położonych jest w powiatach: pińczowskim, kieleckim, starachowickim i ostrowieckim.
Zasadniczym celem rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie świętokrzyskim jest produkcja żywności o jak najwyższej jakości i wartości biologicznej, wolnych od syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów syntetycznych, żywności nieskażonej przez GMO.
Produkcja ekologiczna jest prowadzona na powierzchni 14 550,84 ha użytków rolnych województwa świętokrzyskiego (dane z 2012r. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi).
Wegług oceny Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach większość gospodarstw ekologicznych specjalizuje się w produkcji warzyw i roślin sadowniczych.
Aby sprostać wymaganiom rynku gospodarstwa ekologiczne muszą łączyć się w grupy producenckie. W województwie świętokrzyskim, w zakresie rolnictwa ekologicznego działają:
Chłodnie StarFruits Sp. z o.o. | Starachowice | Starachowice | pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
Kerry Polska sp. z o.o. | Kielce | Kielce | pozostałe przetwarzanie owoców i warzyw, produkcja pozostałych artykułów spożywczych gdzie indziej nie sklasyfikowana |
LYOVIT P.P.H.U Jerzy Godek | Daleszyce | Daleszyce | produkcja przypraw, produkcja pozostałych artykułów spożywczych gdzie indziej nie sklasyfikowana, produkcja mrożonych owoców, ziół, warzyw,; produkcja suszonych (liofilizowanych) przypraw, ziół, owoców, warzyw |
Mapa Marek Pawlonka | ul. Tatarska 10 | Sandomierz | przetwórstwo owoców i warzyw |
Natur- Vit | Kopernia 9 | Pińczów | przetwórstwo kawy i herbaty |
Ostrowieckie Stowarzyszenie Producentów Rolnictwa Ekologicznego "EKOTEL" | ul. L.Staffa 1 | Ostrowiec Świętokrzyski | sprzedaż żywności ekologicznej |
P.H.U Elpol Kozieł Elżbieta | Piaseczno 42 | Łoniów | obrót artykułami spożywczymi |
PRONAT.PL Ilona Fedaili-Tomasik | ul.Chęcińska 8 | Piekoszów | obrót produktami ekologicznymi |
Społem Piekarnia s.c. Anna Kisiela, Ryszard Liberek | Batalionów Chłopskich 56 | Pińczów | produkcja pieczywa |
VITALPOL P.P.H. Marek Wieczorek | Świniary 46A | Solec Zdrój | obrót produktami ekologicznymi |
Zakład Konfekcjonowania Artykułów Spożywczych Vitana | ul. Wiosenna 6 | Pińczów | wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
Zakład Liofilizacji Liogam | Zgórsko 60 A | Sitkówka Nowiny | pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw, produkcja przypraw |
Zakład Piekarniczy Omar | ul. Skrajna 88 | Kielce | produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek |
Nadnidziańskie Stowarzyszenie Producentów Rolnictwa Ekologicznego Ekonida | Kliszów 71 | Kije | obrót produktami ekologicznymi |
Lista przetwórców i stowarzyszeń ekologicznych w województwie świętokrzyskim (dane z 2011r, ŚODR w Modliszewicach).
Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego stara się wspierać i promować rolnictwo ekologiczne poprzez pomoc organizacyjną i finansową dla gospodarstw i grup producenckich, działających w tej branży.
W ramach pomocy udzielonej producentom żywności ekologicznej Urząd Marszałkowski organizuje i dofinansowuje ich udział w targach i wystawach branżowych, takich jak: Międzynarodowe Targi Biotechnologiczne "BioFach" w Norymberdze (Niemcy), Międzynarodowe Targi "Polagra" w Poznaniu, Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej "Ekogala" w Rzeszowie.