Charakterystyka klastra
Lokalizacja klastra: rejon Sandomierza (Dwikozy, Koprzywnica, Zawichost, Samborzec, Opatów), cechują lepsze niż w innych rejonach Polski warunki klimatyczne: sezon wegetacji rozpoczyna się wcześniej, a kończy później, króluje tu ogrodnictwo: sady i uprawa pomidora, występują tu jedne z lepszych ziem w Polsce: czarnoziem Sandomiersko-Opatowski, ziemia ciepła, przepuszczalna, bogata we wszystkie niezbędne substancje odżywcze (mikro i makro elementy).
Dziedzina działalności grupy: branża spożywcza – rolnictwo – warzywnictwo – produkcja pomidora na świeży rynek.
Pomidor palikowy uprawiany w rejonie Sandomierza jest produktem regionalnym. Jego produkcję w rejonie Sandomierza cechują: możliwość wykorzystania niepowtarzalnych warunków glebowo-klimatycznych oraz związana z tym specyficzna technologia produkcji (uprawa przy paliku, płodozmian). Rejon Sandomierza jest tradycyjnie związany z produkcją pomidora na świeży rynek i do przetwórstwa. Historia i tradycja uprawy tej rośliny na Wyżynie Sandomierskiej sięga okresu przed wojną. Gospodarstwa w rejonie Sandomierza wyspecjalizowały się w produkcji dwóch uzupełniających się gatunków: pomidora i jabłek. Produkcja w tym rejonie zawsze była bardziej opłacalna.
Pomidor w rejonie Sandomierza uprawiany jest na łącznej powierzchni 500 ha, w rejonie działa 900 gospodarstw produkujących pomidora na świeży rynek, w tym około 50 kluczowych producentów gospodarujących na 60 ha, przeciętna wielkość gospodarstwa: 0,5 – 2,5 ha, przeciętny plon 50 ton z ha.
Zadanie, które stawia przed sobą grupa: wykorzystując naturalne warunki glebowo-klimatyczne, wzmocnić inicjatywę lokalnych producentów pomidora, tworząc wokół Sandomierza regionalny klaster firm produkujących świeżego pomidora na rynek krajowy i na eksport za granicę.
Cel: zwiększenie efektywności działania na rynku jako grupa związana z Ziemią Sandomierską.
Opiekunem grupy jest: firma Eko Marketing we współpracy z Wyższą Szkołą Humanistyczno
- Przyrodniczą w Sandomierzu
Kontakt:
Eko Marketing
ul. Chełmska 31/7
00-724 Warszawa
tel. 022 427 88 02
fax: 022 841 47 07
e-mail: ekomarketing@ekomarketing.net
Wyższa Szkoła Humanistyczno - Przyrodnicza w Sandomierzu
ul. Krakowska 26
27-600 Sandomierz
tel/fax: 015 832 22 84
e-mail: wshp@wshp.sandomierz.pl
Dziedzina działalności grupy: branża spożywcza – rolnictwo – warzywnictwo – produkcja pomidora na świeży rynek.
Pomidor palikowy uprawiany w rejonie Sandomierza jest produktem regionalnym. Jego produkcję w rejonie Sandomierza cechują: możliwość wykorzystania niepowtarzalnych warunków glebowo-klimatycznych oraz związana z tym specyficzna technologia produkcji (uprawa przy paliku, płodozmian). Rejon Sandomierza jest tradycyjnie związany z produkcją pomidora na świeży rynek i do przetwórstwa. Historia i tradycja uprawy tej rośliny na Wyżynie Sandomierskiej sięga okresu przed wojną. Gospodarstwa w rejonie Sandomierza wyspecjalizowały się w produkcji dwóch uzupełniających się gatunków: pomidora i jabłek. Produkcja w tym rejonie zawsze była bardziej opłacalna.
Pomidor w rejonie Sandomierza uprawiany jest na łącznej powierzchni 500 ha, w rejonie działa 900 gospodarstw produkujących pomidora na świeży rynek, w tym około 50 kluczowych producentów gospodarujących na 60 ha, przeciętna wielkość gospodarstwa: 0,5 – 2,5 ha, przeciętny plon 50 ton z ha.
Zadanie, które stawia przed sobą grupa: wykorzystując naturalne warunki glebowo-klimatyczne, wzmocnić inicjatywę lokalnych producentów pomidora, tworząc wokół Sandomierza regionalny klaster firm produkujących świeżego pomidora na rynek krajowy i na eksport za granicę.
Cel: zwiększenie efektywności działania na rynku jako grupa związana z Ziemią Sandomierską.
Opiekunem grupy jest: firma Eko Marketing we współpracy z Wyższą Szkołą Humanistyczno
- Przyrodniczą w Sandomierzu
Kontakt:
Eko Marketing
ul. Chełmska 31/7
00-724 Warszawa
tel. 022 427 88 02
fax: 022 841 47 07
e-mail: ekomarketing@ekomarketing.net
Wyższa Szkoła Humanistyczno - Przyrodnicza w Sandomierzu
ul. Krakowska 26
27-600 Sandomierz
tel/fax: 015 832 22 84
e-mail: wshp@wshp.sandomierz.pl