Osoby, które w domowych warunkach, trudnią się przerabianiem miodu pszczelego na pitny mogą już zgłaszać swoje propozycje napojów w 8. edycji Świętokrzyskiego Konkursu na Nalewkę Miodową i Miód Pitny. Zgłoszenia przyjmowane będą do 16 września br.
Miód pitny to napój alkoholowy, powstający w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą. Może być zaprawiany ziołami, chmielem, korzeniami bądź sokiem owocowym.
Jak podkreślają organizatorzy - konkurs jest imprezą promocyjno-towarzyską mającą na celu promocję polskich tradycji miodosytniczych i nalewkarskich na bazie miodu pszczelego oraz odkrywanie receptur na najlepsze napoje i nagradzanie ich twórców.
Rywalizować mogą wszystkie osoby pełnoletnie, które w domowych warunkach, według autorskich lub tradycyjnych rodzinnych receptur tworzą nietypowe nalewki i miody pitne.
Startująca w konkursie butelka powinna być oznaczona na spodzie za pomocą etykiety zawierającej dane tj.: nazwę (pochodzącą od dominującego składnika, np. wiśniowa, ziołowa, korzenna, itp.) oraz rocznik. Do każdej butelki powinna być dołączona opisana koperta zaklejona z przepisem na wykonanie nalewki bądź miodu pitnego oraz adres uczestnika.
Organizatorem Konkursu jest Regionalny Związek Pszczelarski w Piotrkowie Trybunalskim, Świętokrzyski Związek Pszczelarzy w Kielcach, Polski Związek Pszczelarski w Warszawie oraz Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Biuro konkursu znajduje się w siedzibie Gminnego Koła Pszczelarskiego w Fałkowie: ul. Glinianki 54, 26-260 Fałków. Karta zgłoszeniowa oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie www.sodr.pl.