W Polsce nie brakuje zapalonych grzybiarzy, którzy już od początku sezonu maszerują po lesie, szukając najpiękniejszych okazów grzybów. Niektórzy z nich często nie są pewni czy znaleziony grzyb jest jadalny, czy nie. Warto swoje wątpliwości rozwiać i skonsultować się z grzyboznawcą w sanepidzie.
Niedoświadczeni grzybiarze przed pójściem do lasu powinni poznać kilka zasad bezpiecznego grzybobrania, które opublikował Główny Inspektorat Sanitarny. Przede wszystkim należy wystrzegać się zbierania grzybów, których nie znamy i nie wiemy czy są jadalne. Warto nosić ze sobą atlas grzybów, który przyda się w momencie, gdy mamy nawet najmniejsze wątpliwości co do spotkanego okazu.
Początkujący amatorzy grzybów powinni się ograniczać do zbierania tylko tych rurkowych. Nie ma obaw, aby w tej grupie znalazły się okazy śmiertelnie trujące, w ich przypadku występuje także mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
Nie należy zabierać grzyba mało wyrośniętego, który jeszcze nie ma wykształconych cech danego gatunku. Małe owocniki mogą przypominać grzyby jadalne, jednak bardzo często ich wygląd okazuje się zwodniczy i prowadzi do tragicznych pomyłek. Przed zatruciem uchroni także nie stosowanie błędnych metod rozpoznawania jadalności danego grzyba, np.: nie należy sugerować się zabarwieniem grzyba w czasie gotowania czy jego gorzkawym smakiem, ponieważ istnieją grzyby, które są śmiertelnie trujące a mają przyjemny, słodki smak.
Wybierając się do lasu zaopatrz się w koszyczek, który będzie najbardziej odpowiednim przedmiotem do chwilowego przetrzymywania tych leśnych smakołyków. Wkładanie ich do foliowej torebki czy plastikowego wiaderka może prowadzić się do szybszego psucia się zbiorów. Nie należy zbierać grzybów w rowach na skraju lasu czy w okolicach, gdzie przetrzymywane są różnego rodzaju odpady, np. z zakładu produkcyjnego. Szkodliwe związki oraz metale ciężkie są wchłaniane przez rosnące nieopodal okazy.
Grzyby trujące są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka, jednak nie należy ich niszczyć. Wiele z tych gatunków jest chronionych, ponieważ stanowią część ekosystemu.
Powyżej wymienione zasady powinny uchronić niedoświadczonych i niepewnych grzybiarzy przed przykrymi konsekwencjami spożycia niewłaściwych grzybów. Po zbiorach, w razie wątpliwości co do niektórych okazów, można udać się na konsultację do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach. Grzyboznawca przyjmuje tam od poniedziałku do piątku od godziny 7:25 do 15:00. Z takiej konsultacji można skorzystać w prawie każdym powiatowym sanepidzie, informacje na temat przyjęć można znaleźć tutaj.
Jak rozpoznać zatrucie?
Biegunka, nudności, bóle brzucha, skurcze mięśni oraz podwyższona temperatura to objawy zatrucia grzybami, które pojawiają się niedługo po ich spożyciu. W takim przypadku jak najszybciej należy udać się do lekarza a przed jego przyjazdem wymusić wymioty.