Prawdziwa gratka dla smakoszy sera w rozmaitych formach szykuje się w nadchodzący weekend w Sandomierzu. W sobotę, 17 czerwca, rozpoczyna się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka "Czas Dobrego Sera". Nie zabraknie warsztatów, degustacji i spotkań wielbicieli serowarstwa. Podczas tegorocznej imprezy promowana będzie też staropolska tradycja winiarska, która z powodzeniem odradza się m.in. na terenie Sandomierszczyzny.
Od godziny 10 w sobotni poranek chętni będą mieli szansę spróbować i zakupić ponad 300 rodzajów sera prezentowanych na stoiskach firm z: Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Węgier, Holandii, Anglii, Austrii, Szwajcarii oraz Słowacji. Nieodłącznym dodatkiem do dobrego sera jest wino, które dostarczy ponad dwadzieścia polskich winnic. Ponadto w czasie kiermaszu trwać będzie degustacja niepasteryzowanych piw z Polski i Europy.
W sali konferencyjnej Urzędu Miasta przy ulicy Mariackiej 1 zaplanowano kulinarne warsztaty pn. „Laboratoria Smaku", oczywiście z serami w roli głównej. Będą się one odbywać co dwie godziny.
W specjalnym namiocie goście skosztują europejskich wyrobów produkowanych z surowego mleka. Coś dla siebie znajdą wielbiciele wszystkich smaków: ostrych - comte, gruyere, grana padano; miękkich - mozzarella di bufala, ricotta, mascarpone, pleśniowych - gorgonzola, brie, camembert, itp.
O godzinie 15 na scenie pojawią się mistrzowie kuchni, którzy przedstawią zastosowanie w rozmaitych potrawach produktów wytwarzanych przez Spółdzielnię Mleczarską Spomlek.
Zwieńczeniem pierwszego festiwalowego dnia będzie rejs „Syrenką" - największym polskim śródlądowym statkiem, po Wiśle.
W niedzielę, 18 czerwca, od godziny 9 będzie można ponownie odwiedzać festiwalowe stoiska i kupować na nich przeróżne sery, wina, piwa. Rozstrzygnięty zostanie również konkurs na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2017 roku. Zgłoszone sery oceniać będzie międzynarodowe jury w składzie: przewodniczący Giovanni Roncolato, prezydent Konsorcjum Monte Veronese, prof. Monika Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, prezes SM Spomlek Edward Bajko oraz Gieno Mientkiewicz, promotor serów zagrodowych w Polsce i prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek.
O godzinie 16 w Starym Porcie zaplanowano chrzest unikatowej łodzi wiślanej - Dubas Sandomierski oraz koncert zespołu Hamba Trio.
Organizatorzy przygotowali również zabawy i konkursy z nagrodami.