Więcej posiłków dla dzieci i młodzieży korzystających z placówek wspierających, lepsza jakość jedzenia oraz aktywizacja społeczności lokalnych wokół stołówek - to założenia projektu społecznego pn. "Żółty Talerz". Przedsięwzięcie jest najnowszą inicjatywą Kulczyk Foundation, która do współpracy zaprosiła pięć największych organizacji pomagających najmłodszym.
Przedsięwzięcie poza wsparciem systemu żywienia dzieci w Polsce, ma na celu promowanie zdrowego stylu odżywiania wśród najmłodszych. Inicjatorzy projektu Dominika i Sebastian Kulczyk na mądre żywienie przeznaczyli 4 mln zł. Kwota ta ma zapewnić milion posiłków, z których podopieczni świetlic będą korzystać do końca sierpnia 2017 roku.
Fundacja zaprosiła do realizacji projektu pięć organizacji: Caritas, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż, Bank Żywności oraz SOS Wioski Dziecięce. To do nich trafią pieniądze przeznaczone na posiłki. Pomoc otrzyma około 5 tys. dzieci korzystających ze świetlic środowiskowych, parafialnych i innych placówek wspierających.
Z regularnych i pełnowartościowych posiłków skorzystają dzieci, które na co dzień przychodzą do świetlic wspierających. Posiłki mają być różnorodne, smaczne i zdrowe, z wykluczeniem słodyczy. Będą one powstawać w stołówkach świetlic z pomocą wolontariuszy i rodziców dzieci uczęszczających do świetlic. Podczas trwania programu odbędą się także warsztaty edukacyjne. Dzieci będą przygotowywać posiłki, uczyć się gospodarowania produktami oraz jeść to, co same przyrządzą.
W województwie świętokrzyskim Caritas Diecezji Kieleckiej prowadzi ponad dziesięć tego typu placówek m.in. w: Kielcach, Chmielniku, Jędrzejowie, Mniowie, Kajetanowie i Kaczynie.
Ogólnopolska inauguracja projektu "Żółty Talerz" odbyła się w czwartek, 29 września, w Warszawie, z udziałem Dominiki i Sebastiana Kulczyk oraz przedstawicieli organizacji partnerskich.
fot. Karol Wysmyk