Osoby, które z powodu trudnej sytuacji życiowej i niskich dochodów finansowych nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia, otrzymają pomoc w ramach kolejnej edycji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Dla odbiorców pomocy organizowane są również szkolenia i warsztaty na temat przygotowania posiłków, dietetyki oraz sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.
Program 2016 obejmuje dystrybucję artykułów spożywczych oraz działań towarzyszących w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r. Każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania programu może skorzystać z działań, które są obowiązkowym elementem programu. Przedsięwzięcia te mogą być realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki, zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Działania są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji uczestników programu.
Osoby najbardziej potrzebujące, w celu otrzymania pomocy, mogą zgłaszać się do właściwego dla miejsca zamieszkania ośrodka pomocy społecznej. Ośrodek wydaje skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej zawierające m.in. adres placówki, parafii bądź innej organizacji partnerskiej zajmującej się dystrybucją pomocy żywnościowej.
Pomoc w ramach programu udzielana jest osobom, których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (951 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej, 771 zł w przypadku osoby w rodzinie).
W województwie świętokrzyskim, w realizacji programu bierze udział kilka organizacji pozarządowych m.in.: Świętokrzyski Bank Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim, PCK Oddział w Kielcach i Caritas Diecezji Kieleckiej, która pomocą obejmie ponad 8600 osób, którym poprzez placówki i parafie przekaże ok. 420 ton produktów żywnościowych.