Świętokrzyski Bank Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim przekazuje jabłka i marchew dla osób najbardziej potrzebujących w regionie. Od początku października bank prowadzi też dystrybucję artykułów w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa FEAD.
Jak informuje Maria Adamczyk prezes banku, owoce i warzywa odbierają stowarzyszenia które muszą podpisać umowy z bankiem. - Organizacje mają wyznaczone limity, że mogą rozdać miesięcznie 10 kg jabłek i 5 kg marchwi na osobę. Dary mają trafić do ludzi biednych, potrzebujących, co powinno być odnotowywane w dokumentach - wyjaśnia Maria Adamczyk.
Świętokrzyski Bank od 2014 roku znajduje się w czołówce organizacji rozprowadzających warzywa i owoce. W latach ubiegłych bank przyjmował około 32 tys. ton owoców i warzyw rocznie, obecnie będzie znacznie mniej. Rolnicy mają przyznane limity dostaw, od 2 - 3 do maksymalnie 10 ton. Stowarzyszenia powinny zgłaszać się do banku z listami wypełnionymi przez ośrodki pomocy społecznej. W ubiegłym roku podpisano umowy z 172 organizacjami, obecnie już 15 umów. - Zapraszamy do nas stowarzyszenia, organizacje, fundacje, które są zainteresowane pomocą ludziom potrzebującym i chcą rozdawać żywność - zachęca Maria Adamczyk.
Kolejna edycja Programu Pomoc Żywnościowa FEAD przebiega w ścisłej współpracy z ośrodkami pomocy społecznej. To one weryfikują listy osób, którym należy się pomoc. Zgodnie z przepisami dochód na osobę samotną nie powinien być większy niż 951 zł, na osobę w rodzinie - 771 zł. Do potrzebujących trafią m.in. produkty tj.: szynka, ryż, ser żółty, cukier, makaron, olej, koncentrat pomidorowy, śledź w oleju, mleko czy ciastka dla dzieci.