"Żywność jest cenna" - pod takim hasłem Kielecki Bank Żywności organizuje warsztaty dla osób, które objęte są Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Główne założenie tego projektu to pomoc potrzebującym, ale także organizowanie spotkań z ekspertami. 8 stycznia takie warsztaty odbyły się w Smykowie.
Chodzi o to, aby uczestnicy projektu mieli świadomość, że resztek jedzenia nie powinno się wyrzucać, bo można je ponownie wykorzystać. Między innymi o tym mówili eksperci. Spotkaniu towarzyszą także warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy przygotowują proste potrawy.
- Często jest tak, że nasi beneficjanci otrzymują produkty, z którymi nie wiedzą co zrobić. I my właśnie podpowiadamy w jaki sposób je przyrządzić. Ale także pokazujemy, że resztki jedzenia nadają się do przygotowania kolejnych dań. Generalnie chodzi też o to, aby pokazać, że można zrobić coś z niczego - mówi Anna Mazur, Kielecki Bank Żywności.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 przewiduje pomoc dla osób potrzebujących w postaci paczek. W ciągu roku dla jedna osoba otrzymuje 50 kilogramów różnych produktów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, typu makarony, kasze, cukier czy konserwy. Program przewiduje, że banki żywności w porozumieniu z samorządami, ośrodkami pomocy społecznej czy stowarzyszeniami zorganizują warsztaty z beneficjentami programu dotyczące kulinariów, ale także ekonomii społecznej czy dietetyki.
Najbliższe warsztaty Kieleckiego Banku Żywności odbędą się w Węgleszynie i Mninie.