W niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności, z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia, oraz przypomina jak odżywiać się prawidłowo, podczas różnych wydarzeń organizowanych w całym kraju. W tym celu ukazał się również raport pn. "Nie marnuj jedzenia 2016", który pozwala uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia.
Banki Żywności co roku organizują i koordynują działania, których celem jest zwrócenie uwagi na problem marnowania żywności, głodu i niedożywienia oraz na zagadnienia dotyczące budowania szacunku do jedzenia wśród dzieci.
W ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności szczególna uwaga poświęcona będzie tematowi marnotrawienia żywności przez uczniów w szkole, podczas przerw obiadowych. W obchody można włączyć się poprzez udział w różnego rodzaju akcjach, warsztatach kulinarnych, festynach w dniach od 13 do 18 października. Happening na temat niemarnowania żywności odbędzie się również we wtorek, 18 października, w Galerii Echo w Kielcach. Konkursy dla dzieci, występy artystyczne i poczęstunek planowane są w godzinach od 15 do 18 - informuje Marcin Kozak, prezes Kieleckiego Banku Żywności.
Jak podaje najnowszy raport Federacji Polskich Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2016" na temat skali marnowania jedzenia w Polsce, niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej trafiają do kosza, są: wędliny, pieczywo i warzywa. Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przekroczenie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże zakupy oraz zbyt duże porcje posiłków.
Z raportu wynika, że produkty z krótkimi terminami do spożycia częściej kupują osoby młode oraz mieszkańcy miast do 500 tys. mieszkańców i więcej. Może być to związane z korzystaniem z ofert promocyjnych, jednak w sposób impulsywny i z ograniczoną możliwością ich wykorzystania. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności.
Według badań CBOS 2016, co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich 7 dni tzn., że zdarza mu się to regularnie. Badania potwierdzają, że skłonniejsze do wyrzucania jedzenia są osoby zamożne oraz zajmujące wysokie stanowiska. Uczniom, studentom, osobom starszym i o niższym poziomie dochodów rzadziej zdarza się wyrzucać żywność.
Jak podają szacunkowe dane Eurostatu, w Polsce każdego roku marnuje się blisko 9 mln ton żywności, a statystyczny Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.
Raport "Nie marnuj jedzenia 2016" Federacji Polskich Banków Żywności dostępny jest na stronie www.bankizywnosci.pl.