Aktualności
Udany Dzień Otwarty w ŚCO
Mammobus w Suchedniowie
Zmiany w statucie Świętokrzyskiego Centrum Onkologii
W sobotę Dzień Drzwi Otwartych Świętokrzyskiego Centrum Onkologii
W ramach 16. Światowego Dnia Walki z Rakiem w sobotę, 6 lutego, odbędzie się Dzień Drzwi Otwartych w Świętokrzyskim Centrum Onkologii. W godzinach od 10.00 do 13.00 można będzie skorzystać z bezpłatnych badań (cytologia, mammografia, pomiary ciśnienia krwi, masy ciała i tkanki tłuszczowej) oraz konsultacji u lekarzy onkologów i terapeuty leczenia uzależnień.
"Akademia Życia" uczy niepełnosprawnych jak żyć
Fundacja imienia doktora Piotra Janaszka „Podaj Dalej" realizuje projekt pn. „Akademia Życia". Program zakłada pomoc osobom niepełnosprawnym, które dążą do usamodzielnienia się i podjęcia pracy. W ramach „Akademii Życia" bezpłatnie odbywają się intensywne, półroczne zajęcia rehabilitacyjne, które przygotowują uczestników do niezależnego życia. Projekt będzie trwał do 2018 roku, ciągle prowadzone są nabory młodych ludzi po urazach kręgosłupa w wieku od 18 do 25 lat.
O profilaktyce nowotworowej podczas obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem
Stomatolodzy wchodzą do szkół
W świętokrzyskich szkołach pojawiają się kolejne gabinety stomatologiczne. Od 15 grudnia 8 nowych placówek w regionie rozpoczęło pracę nad zdrowymi zębami u dzieci i młodzieży do 18. roku życia. Do tej pory w województwie działało zaledwie 35 takich gabinetów.
Rakotwórcze związki w żywności szczególnie niebezpieczne dla niemowląt i dzieci
Fundacja Nutricia, w ramach poszerzania wiedzy na temat zdrowego żywienia, stworzyła działanie pod nazwą „1000 Pierwszych dni dla zdrowia". Nazwa programu wskazuje na czas, w którym rodzice mają realny wpływ na jakość życia dziecka obecnie i przez resztę życia. To właśnie przez pierwsze tysiąc dni kształtuje się metabolizm warunkujący prawidłowe funkcjonowanie organizmu. „1000 Pierwszych dni dla zdrowia" podpowiada rodzicom, w jaki sposób żywić dzieci, aby były zdrowe. Z okazji Światowego Dni Walki z Rakiem zwraca uwagę na rakotwórcze związki w żywności, które są szczególnie niebezpieczne dla najmłodszych.