Fundacja Nutricia, w ramach poszerzania wiedzy na temat zdrowego żywienia, stworzyła działanie pod nazwą „1000 Pierwszych dni dla zdrowia". Nazwa programu wskazuje na czas, w którym rodzice mają realny wpływ na jakość życia dziecka obecnie i przez resztę życia. To właśnie przez pierwsze tysiąc dni kształtuje się metabolizm warunkujący prawidłowe funkcjonowanie organizmu. „1000 Pierwszych dni dla zdrowia" podpowiada rodzicom, w jaki sposób żywić dzieci, aby były zdrowe. Z okazji Światowego Dni Walki z Rakiem zwraca uwagę na rakotwórcze związki w żywności, które są szczególnie niebezpieczne dla najmłodszych.
Największym zagrożeniem naszej cywilizacji są choroby nowotworowe, które atakują bez względu na wiek. W Polsce liczba zachorowań na nowotwory złośliwe w ciągu ostatnich trzech dekad wzrosła ponad dwukrotnie, w 2010 roku zaatakowała ponad 140,5 tys. osób. W ciągu ostatnich pięciu dekad liczba zgonów wzrosła nawet czterokrotnie.
Taki stan rzeczy spowodowany jest między innymi przez produkty spożywcze, które – prócz dostarczania składników odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu – są często źródłem związków rakotwórczych. W kontekście żywienia szczególnie wrażliwych grup konsumentów jest to szczególnie niebezpieczne dla zdrowia niemowląt oraz małych dzieci.
Nie powinniśmy zapominać o jakości i pochodzeniu żywności, może ona bowiem kumulować w sobie wiele niebezpiecznych dla zdrowia substancji, również takich powodujących zmiany nowotworowe. Jest to niezwykle ważne dla szczególnie wrażliwych organizmów niemowląt, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Niemowlęta są szczególnie wrażliwe, gdyż układy pokarmowy i odpornościowy nie są w pełni wykształcone, organizm nie jest jeszcze w stanie w pełni ochronić się przed szkodliwymi substancjami, które mogą znajdować się w podawanej żywności. Warto wybierać żywność sprawdzoną i bezpieczną dla najmłodszych, oznaczoną wskazaniem wieku. Profilaktykę chorób cywilizacyjnych, której ważnym elementem jest sposób żywienia, warto zacząć jak najwcześniej.
Wśród kancerogennych zanieczyszczeń znajdują się: pestycydy z produktów do ochrony roślin, metale ciężkie wynikające z zanieczyszczenia środowiska, azotany i azotyny stosowane w produkcji związków chemicznych i sztucznych nawozów, mitotoksyny, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) znajdujące się w roślinach uprawianych w pobliżu fabryk czy kopalń oraz toksyczne dioksyny, które są efektem skażenia środowiska.
Spożywanie produktów zawierających powyższe zanieczyszczenia jest niebezpieczne, a konsekwencje mogą pojawić się dopiero po wielu latach. Szczególnie narażone są kobiety w ciąży, ponieważ niektóre szkodliwe związki przedostają się przez łożysko i mogą prowadzić do obumarcia zarodka lub wykształcenia się wad rozwojowych.
Co można zrobić, aby w jak największym stopniu uniknąć szkodliwych związków w produktach spożywczych? Przede wszystkim kupujmy bezpieczną żywność, która spełnia restrykcyjne normy dotyczące składu, pochodzenia i jakości produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Wybierajmy produkty najwyższej jakości, które pochodzą ze sprawdzonych i zaufanych źródeł, oraz te z oznaczeniem wiekowym dostosowanym dla potrzeb najmłodszych. Ważnym czynnikiem jest także odpowiednie przechowywanie żywności, zgodnie z zaleceniami producenta.
Więcej informacji o bezpieczeństwie żywności oraz szczególnych potrzebach żywieniowych najmłodszych znaleźć można na edukacyjnej platformie www.1000dni.pl.