Książka kucharska z przepisami na potrawy regionalne, szlak kulinarny, szkolenia, konferencje - to tylko niektóre z zadań zaplanowanych w ramach projektu "Świętokrzyska Kuźnia Smaków", który będzie realizowany do końca czerwca 2015 roku. Przystąpiły do niego cztery świętokrzyskie powiaty: sandomierski, opatowski, ostrowiecki i kielecki. Uczestnicy mają już za sobą pierwsze szkolenie dotyczące tradycyjnego przygotowywania przetworów i mechanizmów sprzedaży bezpośredniej.
Jak informuje Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, przedsięwzięcie jest częścią "Programu Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością" współfinansowanego ze środków Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Oczekiwanym efektem prowadzonych działań ma być popularyzacja produktów regionalnych, szersze wykorzystanie ich w ofercie kulinarnej hoteli, pensjonatów, gospodarstw agroturystycznych województwa świętokrzyskiego, a także zwiększenie możliwości ich zakupu przez turystów poprzez utworzenie szlaku tematycznego związanego z lokalnymi wyrobami.
Kierownik projektu Teresa Wąsik, wyjaśnia, że na szlaku "Świętokrzyskie Kuźni Smaków" znajdą się producenci regionalnych wyrobów, sprzedający je oraz punkty gastronomiczne oferujące tradycyjne dania. W ramach szeroko zakrojonej promocji zostanie wydana mapa ze wszystkim podmiotami wytwarzającymi lub dystrybuującymi znane miejscowe produkty. Ponadto punkty będą jednakowo oznaczone, a w Internecie pojawi się strona z planem "Świętokrzyskiej Kuźni Smaków".
Kolejnym zamierzeniem jest wydanie książki kucharskiej, gromadzącej przepisy kuchni regionalnej. Każdy mieszkaniec Świętokrzyskiego będzie mógł do niej dołożyć przysłowiową "cegiełkę", biorąc udział w konkursie na najlepszą potrawę regionalną. Informacja o konkursie ukaże się na stronie internetowej ŚODR-u.
Również osoby, które od ponad ćwierczwiecza wytwarzają z tradycyjnych surowców, w wyjątkowy sposób, w lokalnej skali, produkty spożywcze, będą miały szansę wypromować swoje osiagnięcia, ubiegając się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. W zakresie projektu ma zostać opracowanych ponad dziesięć wniosków, które zostaną złożone w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach.
Znakomitą propozycją edukacyjną dla beneficjentów będzie także cykl konferencji poświęconych roli produktów lokalnych i tradycyjnych w rozwoju turystycznym oraz gospodarczym regionu.
Więcej na stronie www.swietokrzyskieswiss.pl.
Anna Dulak
Fot. Zbigniew Masternak