.
Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 7 września 2010 w kategorii napoje.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Płyn, delikatnie mętny, nieprzejrzysty.
Wielkość
Soki rozlewane są do butelek lub słoików, których wielkość zależna jest od potrzeb.
Konsystencja
Płynna, delikatnie mętna.
Smak i zapach
Smak lekko słodki, zapach delikatny i aromatyczny.
Barwa
Ciemno fioletowa.
Tradycja, historia oraz pochodzenie produktu:
Gmina Ruda Maleniecka może się pochwalić ogromnymi połaciami lasów, będących prawdziwym rajem dla amatorów grzybobrania i zbierania jagód. W okolicach miejscowości Lipa sok z owoców czarnej jagody robi się od pokoleń, a przepis na niego przekazywany jest „z ust do ust”. Owoce muszą być świeże, zdrowe, i odpowiednio dojrzałe, a najlepiej jeśli pochodzą z nasłonecznionych miejsc. Oczyszczone zasypuje się cukrem i odstawia w słoneczne miejsce na kilka dni, po czym odlewa się powstały w ten sposób sok, który powinien być pasteryzowany przez około 20–25 minut. Odpowiednio zrobiony sok jest ciemnofioletowy, delikatnie mętny i ma lekko słodkawy aromat.
Mało kto pamięta, że oprócz walorów smakowych, jagody mają także nieocenione właściwości lecznicze, m.in. łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, obniżają poziom cukru we krwi i dobrze wpływają na wzrok. Zawierają niemal wszystkie witaminy, a także potas, żelazo siarkę i wapń oraz śladowe ilości magnezu i fosforu. Ponadto, w ich składzie znajduje się antocyjanowy glikozyd myrtillina (barwnik), sporo pektyn innych związków. Dzięki temu używany m.in. w przemyśle winiarskim do uzyskiwania przepięknej głębokiej czerwieni Burgundów. Lipowski sok z czarnej jagody został uhonorowany I nagrodą w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów” w 2009 roku.