.
Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 8 czerwca 2011 roku w kategorii oleje i tłuszcze.
Opis produktu:
Wygląd
Masło w kształcie osełki, łatwe do rozsmarowania.
Kształt
Kształt zależy od sposobu pakowania produktu, najczęściej występuje w formie osełki.
Wielkość
Osełka ma wagę od 25 do 45 dekagramów.
Konsystencja
Zwarta masa, łatwo rozsmarowująca się na pieczywie. W niższej temperaturze staje się lekko twarda.
Smak i zapach
Mleczno-śmietankowy z lekki posmakiem pasteryzacji.
Barwa
Kremowa, na powierzchni może być nieco ciemniejsza
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu
Masło wytwarzane jest d 1927 roku przez Jędrzejowską Spółdzielnię Mleczarską w Wodzisławiu. Dawniej „wytrząsano” je za pomocą urządzeń drewnianych i ludzkich rąk, a do jego schładzania używano wody studziennej. Z czasem, drewniane maszyny i urządzenia zastąpiono metalowymi, nadal jednak, większość prac przy produkcji wykonywana jest ręcznie. Powstaje według tradycyjnej receptury i nie zawiera konserwantów, barwników ani innych tłuszczy roślinnych i zwierzęcych.
Mleko na masło pochodzi zatem prawie wyłącznie od miejscowych producentów, którzy nadal hodują krowy w sposób tradycyjny. Jedna osełka o wadze około 35 dekagramów powstaje z około litra śmietany. Gotowy produkt porcjuje się, a następnie pakuje w pergamin.