Jesteś tutaj:
 
«Powrót

Kiełbasa biała parzona z Wąchocka

Kiełbasa biała parzona z Wąchocka

.

Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 2 sierpnia 2010 roku, kategorii „produkty mięsne”

 

Kiełbasa biała parzona z Wąchocka 

Charakterystyka produktu:

Wygląd
Białe batony o różnej długości. Pod „skórką” widoczne średnio rozdrobnione mięso z przyprawami.

Kształt
Na zewnątrz kiełbasa powinna mieć kształ wydłużonego walca, na przekroju plastrsy są okrągłe.

Wielkość
Długość jednego batona kiełbasy wynosi ok. 10-25 cm, średnica do 5 cm.

Konsystencja
Konsystencja luźna, jednak kiełbasa nie rozpada się. Mięso jest średnio rozdrobnione.

Smak i zapach
Smak i zapach charakterystyczny dla produktu nie wędzonego. Wyczuwalne naturalne przyprawy użyte w procesie produkcji.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Barwa na przekroju szaro-zielona.

Informacje o tradycji , pochodzeniu i historii
Wąchock, miasteczko nad rzeką Kamienną, posiada wspaniałą i bogatą historię, która od 1179 r. nierozerwalnie związana jest z działalnością zakonu O.O Cystersów, który miał istotny wpływ na codzienne życie i zajęcia mieszkańców. Cystersi  sprawili, że w sąsiedztwie opactwa rozwinęło się osiedle o charakterze targowym i usługowym, a Wąchock zasłynął z produkcji doskonałych wyrobów spożywczych, m.in. wędlin. Kiełbasa biała parzona od pokoleń wyrabiana jest tu przez rodzinę Państwa Nowaków, a tradycja ta sięga u nich czasów przedwojennych. W 1932 roku Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela  Zakładu Wędliniarskiego, Pawła Nowaka, złożył przed komisja egzaminacyjną w Kielcach egzamin czeladniczy w zawodzie rzeźniczo-wędliniarskim. Sam zdobył wiedzę i umiejętności od swojego ojca, który w latach 20-30- tych XX w. prowadził  uboje oraz  sprzedaż mięsa i wędlin w sklepie  w Wąchocku przy  ul. Kolejowej. W czasie wojny w rodzinie Nowaków, w miarę możliwości, robiono uboje i proste wyroby dla potrzeb rodziny i niewielkiej grupy mieszkańców Wąchocka, ale zaraz potem, w 1945 roku, właściciel otrzymuje „kartę rzemieślniczą”, zezwalającą na prowadzenie działalności rzeźniczo-wędliniarskiej i od tego momentu oficjalnie datuje się początek przedsiębiorstwa na rynku. Z czasem wyroby Nowaków stały się znane i cenione na rynkach w  Starachowicach, Skarżysku i całej okolicy. Do dziś podstawową ofertę zakładu stanowią wędliny produkowane w oparciu o tradycyjne receptury, które dzięki swoim walorom zdobyły nagrody w wielu konkursach na tradycyjny produkt żywnościowy. Ich kiełbasa biała parzona zdobyła, m.in. I Miejsce w III edycji konkursu wędliniarskiego „Wielkanoc, mięsne Święta – Polska tradycja”. Stanowi nie tylko doskonałą potrawę wielkanocną, kiedy to podaje się ją do żuru. Można przyrządzać ją na wiele  innych sposobów – zapiekać w piecu obłożoną  tłuszczem  i cebulką, gotować w wodzie, upiec na blasze czy użyć do kapuśniaku. Jest to produkt niewędzony, nie należy zatem przechowywać jej zbyt długo.

 

 
 
 
 

Polecamy:

       

 
  • JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
    JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
  • Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
    Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
  • Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
    Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
    Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
    Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
  • ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
    ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
    Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
  • Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
  • Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
    Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
  • Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
  • Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
  • Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
    Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
  • Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
    Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
  • Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
    Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
    Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
    Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
 
 
Imieniny:
Ludmiły i Gizeli
Wszystkiego najlepszego!