.
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 2 sierpnia 2010 roku, kategorii „produkty mięsne”
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Białe batony o różnej długości. Pod „skórką” widoczne średnio rozdrobnione mięso z przyprawami.
Kształt
Na zewnątrz kiełbasa powinna mieć kształ wydłużonego walca, na przekroju plastrsy są okrągłe.
Wielkość
Długość jednego batona kiełbasy wynosi ok. 10-25 cm, średnica do 5 cm.
Konsystencja
Konsystencja luźna, jednak kiełbasa nie rozpada się. Mięso jest średnio rozdrobnione.
Smak i zapach
Smak i zapach charakterystyczny dla produktu nie wędzonego. Wyczuwalne naturalne przyprawy użyte w procesie produkcji.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Barwa na przekroju szaro-zielona.
Informacje o tradycji , pochodzeniu i historii
Wąchock, miasteczko nad rzeką Kamienną, posiada wspaniałą i bogatą historię, która od 1179 r. nierozerwalnie związana jest z działalnością zakonu O.O Cystersów, który miał istotny wpływ na codzienne życie i zajęcia mieszkańców. Cystersi sprawili, że w sąsiedztwie opactwa rozwinęło się osiedle o charakterze targowym i usługowym, a Wąchock zasłynął z produkcji doskonałych wyrobów spożywczych, m.in. wędlin. Kiełbasa biała parzona od pokoleń wyrabiana jest tu przez rodzinę Państwa Nowaków, a tradycja ta sięga u nich czasów przedwojennych. W 1932 roku Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela Zakładu Wędliniarskiego, Pawła Nowaka, złożył przed komisja egzaminacyjną w Kielcach egzamin czeladniczy w zawodzie rzeźniczo-wędliniarskim. Sam zdobył wiedzę i umiejętności od swojego ojca, który w latach 20-30- tych XX w. prowadził uboje oraz sprzedaż mięsa i wędlin w sklepie w Wąchocku przy ul. Kolejowej. W czasie wojny w rodzinie Nowaków, w miarę możliwości, robiono uboje i proste wyroby dla potrzeb rodziny i niewielkiej grupy mieszkańców Wąchocka, ale zaraz potem, w 1945 roku, właściciel otrzymuje „kartę rzemieślniczą”, zezwalającą na prowadzenie działalności rzeźniczo-wędliniarskiej i od tego momentu oficjalnie datuje się początek przedsiębiorstwa na rynku. Z czasem wyroby Nowaków stały się znane i cenione na rynkach w Starachowicach, Skarżysku i całej okolicy. Do dziś podstawową ofertę zakładu stanowią wędliny produkowane w oparciu o tradycyjne receptury, które dzięki swoim walorom zdobyły nagrody w wielu konkursach na tradycyjny produkt żywnościowy. Ich kiełbasa biała parzona zdobyła, m.in. I Miejsce w III edycji konkursu wędliniarskiego „Wielkanoc, mięsne Święta – Polska tradycja”. Stanowi nie tylko doskonałą potrawę wielkanocną, kiedy to podaje się ją do żuru. Można przyrządzać ją na wiele innych sposobów – zapiekać w piecu obłożoną tłuszczem i cebulką, gotować w wodzie, upiec na blasze czy użyć do kapuśniaku. Jest to produkt niewędzony, nie należy zatem przechowywać jej zbyt długo.
Wąchock, miasteczko nad rzeką Kamienną, posiada wspaniałą i bogatą historię, która od 1179 r. nierozerwalnie związana jest z działalnością zakonu O.O Cystersów, który miał istotny wpływ na codzienne życie i zajęcia mieszkańców. Cystersi sprawili, że w sąsiedztwie opactwa rozwinęło się osiedle o charakterze targowym i usługowym, a Wąchock zasłynął z produkcji doskonałych wyrobów spożywczych, m.in. wędlin. Kiełbasa biała parzona od pokoleń wyrabiana jest tu przez rodzinę Państwa Nowaków, a tradycja ta sięga u nich czasów przedwojennych. W 1932 roku Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela Zakładu Wędliniarskiego, Pawła Nowaka, złożył przed komisja egzaminacyjną w Kielcach egzamin czeladniczy w zawodzie rzeźniczo-wędliniarskim. Sam zdobył wiedzę i umiejętności od swojego ojca, który w latach 20-30- tych XX w. prowadził uboje oraz sprzedaż mięsa i wędlin w sklepie w Wąchocku przy ul. Kolejowej. W czasie wojny w rodzinie Nowaków, w miarę możliwości, robiono uboje i proste wyroby dla potrzeb rodziny i niewielkiej grupy mieszkańców Wąchocka, ale zaraz potem, w 1945 roku, właściciel otrzymuje „kartę rzemieślniczą”, zezwalającą na prowadzenie działalności rzeźniczo-wędliniarskiej i od tego momentu oficjalnie datuje się początek przedsiębiorstwa na rynku. Z czasem wyroby Nowaków stały się znane i cenione na rynkach w Starachowicach, Skarżysku i całej okolicy. Do dziś podstawową ofertę zakładu stanowią wędliny produkowane w oparciu o tradycyjne receptury, które dzięki swoim walorom zdobyły nagrody w wielu konkursach na tradycyjny produkt żywnościowy. Ich kiełbasa biała parzona zdobyła, m.in. I Miejsce w III edycji konkursu wędliniarskiego „Wielkanoc, mięsne Święta – Polska tradycja”. Stanowi nie tylko doskonałą potrawę wielkanocną, kiedy to podaje się ją do żuru. Można przyrządzać ją na wiele innych sposobów – zapiekać w piecu obłożoną tłuszczem i cebulką, gotować w wodzie, upiec na blasze czy użyć do kapuśniaku. Jest to produkt niewędzony, nie należy zatem przechowywać jej zbyt długo.