.
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 3 marca 2008 roku w kategorii warzywa i owoce.
Opis produktu
Wygląd
Czerkieska mąka orkiszowa jest puszysta, z widocznymi śladami otrąb.
Kształt i wielkość
Charakterystyczne dla produktów sypkich.
Barwa
Biało-kremowa, jednolita.
Konsystencja
Sypka i, jak ją określają młynarze – „maska”.
Smak i zapach
Lekko słodki, łagodny, z orzechowym posmakiem.
Cechy mikrobiologiczne i fizykochemiczne
Czerkieska Mąka orkiszowa jest wyrobem ekologicznym.
Tradycja i pochodzenie
W Europie orkisz był znany już od czasów rzymskich, wcześniej uprawiano go na Kaukazie, w Mezopotami oraz w starożytnym Izraelu. Należy do najmniej wymagających zbóż; jest odporny na warunki pogodowe i nadaje się do uprawy na ubogich i kamienistych glebach. Obecnie, powraca do łask, ze względu na swoje walory odżywcze. Uważany jest za bardzo skuteczny naturalny lek, pomagający odtruć organizm, obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę.
W Jasieniu uprawiano go od niepamiętnych czasów. Sama miejscowość nazywana była niegdyś Czerkiesami, co miało podobno związek z osiadłym tu kaukaskim ludem. Już wówczas z lokalnej odmiany orkiszu wytwarzano w tej okolicy doskonałą mąkę orkiszową, nazywaną potocznie „siciakiem”. Powstaje ona z pełnowartościowego ziarna, im wyższa jest jego zawartość, tym jest ciemniejsza i bardziej „ziarnista”. Tym samym, zawiera wówczas więcej substancji mineralnych, witamin i błonnika, pochodzących z zewnętrznych części łupiny. Ma smak lekko słodki, orzechowy. Stanowi podstawę zdrowej diety, jest głównym składnikiem pieczywa ciemnego, ale doskonale nadaje się także na makaron czy zakwas do barszczu.