W związku z zagrożeniem wystąpienia grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.
Lekarze weterynarii zalecają:
1.Przetrzymywać drób na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
2. Przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.
- Nie stwierdziliśmy na razie żadnych ognisk ptasiej grypy w naszym regionie. Ale przełom jesieni i zimy jest okresem wzmożonej migracji dzikich ptaków, a więc ryzyko przenoszenia choroby jest większe - mówi dr Bogdan Konopka wojewódzki lekarz weterynarii w Kielcach.
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to: zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności. W przypadku stwierdzenia choroby, stado drobiu poddawane jest eutanazji i utylizacji.
Ostatnie ogniska ptasiej grypy w województwie świętokrzyskim wykryto na przełomie 2016 i 2017 roku.