2,5 tysiąca wolontariuszy i ponad 100 sklepów w regionie będzie zaangażowanych w Wielkanocną Zbiórkę Żywności. Akcję w dniach 16 i 17 marca organizuje Federacja Polskich Banków Żywności. – Nie potrzeba dużych pieniędzy, tylko serca i chęci, by dołożyć produkt do oznakowanych koszy - mówi Maria Adamczyk, prezes Świętokrzyskiego Banku Żywności.
Tradycyjne organizatorzy apelują o przekazywanie produktów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, takich jak mąka, cukier, konserwy, bakalie i słodycze. W Świętokrzyskiem zbiórka odbywać się będzie w sklepach wielkopowierzchniowych w Ostrowcu Świętokrzyskim, Starachowicach, Skarżysku-Kamiennej, Końskich, Busku-Zdroju, Opatowie, Staszowie, Pińczowie, Kunowie, Ożarowie, Osieku i Nowym Korczynie.
- Samotni rodzice i osoby starsze, niedożywione dzieci, osoby zmagające się z chorobami, ludzie, których mimo pracy nie stać na zakup żywności. Sami nie proszą o pomoc, bo nie pozwala im na to ich godność. Dlatego misją Banku Żywności jest docieranie do takich osób z pomocą – mówi Maria Adamczyk. – Nasze zbiórki pokazują dużą ofiarność. Pozwoliło to zapewnić godną i spokojną Wielkanoc wielu osobom.
Podczas ubiegłorocznej Wielkanocnej Zbiórki Żywności, tylko w Ostrowcu Świętokrzyskim udało się zebrać około 6 ton produktów spożywczych. Dzięki temu 2 tysiące rodzin otrzymało paczki żywnościowe.
Po weekendowej zbiórce, produkty będą rozdzielane i przekazywane organizacjom pozarządowym, które zajmą się ich dystrybucją.
- Mamy bardzo dobrą współpracę z pedagogami szkolnymi, oni najlepiej wiedzą o potrzebach rodzin. Dlatego między innymi za ich pośrednictwem paczki trafiają do najuboższych - informuje prezes ŚBŻ.
Żywność będzie rozdawana od środy, 21 marca w miastach, w których prowadzona będzie zbiórka.