.
Hipoglikemią nazywamy stan, w którym dochodzi do obniżenia poziomu cukru we krwi poniżej normy. Występuje często u ludzi chorych na cukrzycę – chorobę polegającą na zaburzeniu regulacji poziomu cukru we krwi.
Przyczyną hipoglikemii u chorego na cukrzycę może być:
- zbyt duża dawka insuliny,
- zbyt późno zjedzony posiłek po zażyciu insuliny,
- duży wysiłek fizyczny,
- wypicie alkoholu na czczo (hamuje uwalnianie glukozy do krwi z wątroby).
Objawy:
- zmęczenie,
- nagłe uczucie głodu,
- drżenie kończyn,
- blada i spocona skóra,
- przyspieszone tętno,
- zaburzenia mowy,
- senność,
- drgawki,
- zaburzenia świadomości.
Pierwsza pomoc:
- podaj ratowanemu (jeżeli jest przytomny) coś bardzo słodkiego do zjedzenia lub do wypicia – podniesie to poziom cukru we krwi,
- jeśli ratowany jest nieprzytomny, ale oddycha i ma zachowane krążenie, ułóż go w pozycji bocznej ustalonej i wezwij pogotowie ratunkowe, sprawdzaj jego stan, w razie zatrzymania krążenia i oddechu rozpocznij resuscytację.