Kasza jaglana gierczycka, salceson ozorkowy wiejski oraz "parzybroda chłopska" to świętokrzyskie „Perły 2008”, docenione przez krajową kapitułę konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.
Teresa Kmiecicka z Lisowa w powiecie opatowskim już kilka lat temu doceniła niezwykłe wartości odżywcze kaszy jaglanej. Jej zdaniem można jeść ją ze wszystkim. Na uroczystość finału regionalnego etsapu konkursu, który odbył się w czerwcu przygotowała pierogi lisowskie dla zakochanych z nadzieniem, którym był biały ser, kasza jaglana oraz przyprawy takie jak sól i pieprz oraz... szczypta miłości. Na sobotnią galę ogólnopolską, która odbędzie się w Poznaniu szykuje kaszę po chińsku. – Jestem bardzo przejęta i dumna z tego wyróżnienia – mówi pani Teresa. Ma nadzieję, że nagroda przyczyni się, że zapomniana już odmiana kaszy zostanie zauważona i doceniona. – To promocja dla mojej gminy. Nigdzie indziej w Polsce nie ma tak wielkich upraw prosa, z którego kasza jest wyrabiana – mówi Teresa Kmiecicka. Właściwości tego jedynego w swoim rodzaju produktu specyficznego dla naszego województwa docenił już resort rolnictwa umieszczając go w kwietniu ubiegłego roku na Liście Produktów Tradycyjnych. Szansę na znalezienie się na niej mają także dwie pozostałe tegoroczne „Perły”. Konkurs jest bowiem przepustką do zdobycia miejsca na liście. .„Parzybroda chłopska” to potrawa autorstwa Piotra Jankowskiego z Gospodarstwa Agroturystycznego „Wiejski Raj” z Podmarzysza w gminie Daleszyce. Przyrządzana z kapusty, ziemniaków, słoniny i przypraw, zdobyła gusta krajowej kapituły nagrody. Salceson wiejski ozorkowy to specjał należącego do Pawła Nowaka Zakładu Wędliniarskiego z Wąchocka.
Uroczyste wręczenie statuetek „Perła 2008” odbędzie się w sobotę 4 października w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Polagra Farma.
Bogate źródło witamin i minerałów, "Perła 2008" - kasza jaglana gierczycka
Konkurs organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, która w ten sposób chce pomagać regionom w promocji ich lokalnych specjałów. Izba chce też przygotować ich producentów do ubiegania się o ochronę, zgodną z ustawodawstwem unijnym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych, o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Organizatorzy konkursu chcą też pokazać, jak wspaniałą i oryginalną żywność polscy producenci mogą zaoferować konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza nią.Uroczyste wręczenie statuetek „Perła 2008” odbędzie się w sobotę 4 października w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Polagra Farma.