Jesteś tutaj:
 
«Powrót

Słodko-gorzkie konfitury. Świętokrzyskie kusi smakiem

Słodko-gorzkie konfitury. Świętokrzyskie kusi smakiem

Ser jabłeczny i konfitura z jarzębiny, ale też dżem rabarbarowy z imbirem, syrop z akacji, z czarnego bzu, z mniszka lekarskiego… Smaki jak nie z tej epoki. Specjały według starych receptur powstają w małym przedsiębiorstwie w Zochcinie koło Opatowa. Doceniają je szczególnie mieszkańcy dużych miast z całej Polski, a nawet celebryci.

 

Przepisy ze starych ksiąg i piec opalany drewnem

Spiżarnia Prababuni – inaczej nie mogły nazywać się specjały, które wychodzą z przetwórni prowadzonej w Zochcinie przez Fundację Domy Wspólnoty „Chleb Życia" pod skrzydłami siostry Małgorzaty Chmielewskiej. Tradycyjne produkty mają swoje stałe grono miłośników w całym kraju. – Mamy zamówienia głównie spoza województwa świętokrzyskiego – Warszawa, Kraków, Bydgoszcz, Gdańsk. Jest parę osób z Kielc, z Ostrowca, z Opatowa, ale najwięcej odbiorców mamy jednak z tych większych miast w Polsce. Ostatnio również na Święcie Kielc nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem – mówi Agnieszka Strójwąs pracująca w przetwórni prowadzonej przez Fundację.

Produkty tradycyjne są trochę droższe od masowej produkcji – słoiczek kosztuje od kilku do kilkunastu złotych. Ci, którzy je kupują, pomagają w ten sposób ubogim, ale jednocześnie dostają coś niepowtarzalnego, co niewątpliwie jest warte swojej ceny. Ogromną wagę przywiązuje się tu bowiem do jakości wyrobów i zachowania tradycyjnych receptur, które czynią te produkty wyróżniającymi się na rynku.

– Szukamy przepisów w starych książkach kucharskich sprzed kilkudziesięciu lat i staramy się robić ściśle według tych receptur, na piecu opalanym drewnem. Współczesną nowością są tylko nakrętki na słoiki, których w dawnych czasach nie było – mówi Danuta Małasińska, pracownik Manufaktury Skarby Prababuni.

Wyrabiane są tu dżemy, konfitury, sosy, syropy, kiszone ogórki, oleje tłoczone na zimno, ale ser jabłeczny i konfitura z jarzębiny zajmują szczególne miejsce w Spiżarni Prababuni, bo są to przysmaki wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych, co jest gwarancją tradycyjnego składu i receptury oraz tradycyjnego sposobu produkcji.

Zamiast batona ser jabłeczny

Zdrowy i smaczny, w klasztorach i dworach szlacheckich w XIX wieku cieszył się wielką popularnością jako słodka przekąska, a dziś z powodzeniem może konkurować z niezdrowymi batonami. Jego smak jest niepowtarzalny. – Podstawą są jabłka i miód. Musi mieć dość twardą konsystencję, uzyskiwaną w bardzo długim procesie smażenia – zdradza Danuta Małasińska. Aromatu dodają mu przyprawy takie jak skórka pomarańczowa, goździki, ziele angielskie.

Dzięki sposobowi wytwarzania ser jabłeczny ma długi termin przydatności do spożycia. Sposób produkcji według powyższej receptury znany jest i od wielu pokoleń.

Słodko-gorzkie, z magicznej jarzębiny

Konfitura z jarzębiny to także niecodzienne połączenie. – Wyczuwalny jest cierpki smak owoców, ale dodatek miodu łagodzi go w pewnym stopniu i dodaje słodyczy – mówi Danuta Małasińska. Polacy jedzą konfitury od XVIII wieku, ale jarzębinowe, nieco pikantne, słodko-gorzkie, są dziś mało popularne i próżno ich szukać na sklepowych półkach. Tymczasem mogą być pysznym i wyrafinowanym dodatkiem do mięsa zamiast popularnej żurawiny. Receptura na ten świętokrzyski specjał jest przekazywana przez pokolenia od dziesięcioleci.

Można też z jarzębiny robić oryginalne w smaku nalewki. Przestrzegamy jednak przed spożywaniem surowych owoców – są niesmaczne i mogą wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Przed przetworzeniem należy je sparzyć wrzątkiem albo przemrozić. Dlatego owoce na przetwory najlepiej zrywać po pierwszych przymrozkach.

W regionie świętokrzyskim od dawna jarzębinie przypisywano również właściwości magiczne i lecznicze. Wierzono, że posadzona przy domu chroni go przed nieszczęściem, a jej gałązki wplecione w wieniec dożynkowy zapewniają urodzaj. Te drzewka sadzono często przy rozstajach dróg i cmentarzach, by odstraszać pokutujące duchy. Stare przepisy mówią o dobroczynnym działaniu konfitur z jarzębiny w przypadku uporczywego kaszlu i przeziębień.

Tradycja się sprzedaje

Od kilkunastu lat wśród polskich konsumentów panuje niesłabnąca moda na egzotyczne owoce i przetwory z nich, więc kto by się spodziewał, że konfitura z niemodnego dziś agrestu czy porzeczek, albo dżem rabarbarowy, mogą się przebić, a jednak. Specjały prababuni długo w spiżarni nie leżą. – Jest spore zainteresowanie. W ostatnim miesiącu na przykład zrobiliśmy 240 serów jabłecznych, a zostało już 80, które też są zamówione – mówi Agnieszka Strójwąs.

Potwierdzeniem, że można z powodzeniem wdrożyć w życie taki pomysł, była nominacja siostry Małgorzaty Chmielewskiej, twórczyni Fundacji Domy Wspólnoty Chleb Życia, do nagrody Polskiej Rady Biznesu im. Jana Wejcherta, w kategorii „Działalność społeczna" (edycja z 2013 r.). Dostrzeżono tym samym fenomen, jakim jest łączenie przez Fundację działalności społecznie użytecznej z komercyjną. Zysk sam w sobie nie jest głównym celem prowadzonych przez Fundację przedsiębiorstw. Ich tworzenie to sposób na walkę z bezrobociem poprzez wspieranie edukacji najuboższych i tworzenie miejsc pracy, zwłaszcza w rejonach, gdzie jest ich mało.

Wśród ambasadorów Manufaktury Skarby Prababuni jest m. in. Bożena Dykiel, która nieodpłatnie angażowała się w akcje promujące jej produkty.

Joanna Majewska
 

 
 
 
 

Polecamy:

       

 
  • JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
    JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
  • Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
    Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
  • Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
    Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
    Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
    Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
  • ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
    ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
    Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
  • Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
  • Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
    Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
  • Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
  • Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
  • Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
    Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
  • Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
    Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
  • Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
    Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
    Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
    Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
 
 
Imieniny:
Marii i Marcelego
Wszystkiego najlepszego!