W związku z rozpoczętym sezonem grzybobrania, Ministerstwo Zdrowia i Państwowa Inspekcja Sanitarna uczula zbieraczy, że należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne, poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie. Pamiętajmy, że niektóre grzyby zawierają substancje silnie trujące dla człowieka, a co roku wiele osób pada ofiarą toksycznych gatunków.
Ministerstwo Zdrowia i Państwowa Inspekcja Sanitarna wspólnie opracowały „Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania", których treść przytaczamy:
1. Pamiętaj! Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
2. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
5. Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszających ich psucie.
Ponadto Główny Inspektor Sanitarny na swojej stronie gis.gov.pl w zakładce „Poznaj grzyby" zamieścił wykazy grzybów jadalnych, trujących i najczęściej mylonych, z którymi warto się zapoznać przed pójściem na grzyby.