- tak reklamuje się nasza regionalna woda
Kropelka historii
O uzdrawiających właściwościach miejscowych wód mineralnych ludność wiedziała od dawna - tak zanotowali buscy kronikarze. Podobno piły ją chętnie chore owce, a miejscowi wieśniacy stosowali do leczenia chorób skóry. Pierwszy dokument, w którym wspomina się o solankach występujących w Busku, to przywilej Bolesława Wstydliwego z 1252 r. Wiadomo także, że w 1808 r. pińczowski lekarz Winterfeld, jako pierwszy przystąpił do badania miejscowej wody do celów leczniczych. Ponieważ nie był pewien właściwości leczniczych solanek, eksperymenty rozpoczął na zwierzętach. Dały bardzo dobre wyniki. I już w latach 1825-1835 coraz więcej pacjentów poddawało się kuracji w Busku. Jednym z nich był Feliks Rzewuski - dzierżawca Buska, który leczył się na przewlekły reumatyzm. Bardzo był zadowolony z walorów leczniczych solanek i dlatego założył spółkę warszawskich akcjonariuszy, a następnie otrzymał zezwolenie na otwarcie uzdrowiska. Pierwszy zakład kąpielowy otwarto 1 czerwca 1836 r. w pięknym budynku łazienek, który zaprojektował wybitny architekt Henryk Marconi.
Buskowianka wpływa korzystnie na apetyt
Łyk wody dla zdrowia
Uzdrowiskowa woda mineralna produkowana jest w Busku-Zdrój od 1960 r. i w tym też roku pojawiła się w sprzedaży. Naturalna woda mineralna czerpana jest z pokładów margli kredowych. „Uzdrowisko Busko-Zdrój" SA jest producentem Buskowianki Zdrój - naturalnej wody źródlanej, średnio zmineralizowanej, która nadaje się do picia i przygotowania posiłków. Woda ta zawiera makro- i mikroelementy: magnez, potas, wapń, fluor, brom, cynk, jod. Buskowianka ma przyjemny orzeźwiający smak. Woda ta ze względu na liczne mikroelementy wpływa korzystnie na apetyt, ułatwia trawienie, gasi pragnienie. W naturalny sposób uzupełnia gospodarkę mineralną organizmu, dodaje sił witalnych, przeciwdziała zmęczeniu, uspokaja i uczestniczy w przemianie materii. Zalecana jest w profilaktyce osteoporozy, schorzeń nowotworowych i układu mięśniowo-nerwowego. Pomaga w leczeniu cukrzycy, dny moczanowej i miażdżycy.
Piotr Kiełbowski, dyrektor ds. handlowych „Uzdrowiska Busko-Zdrój” SA skrzętnie policzył, że dzienna produkcja Buskowianki Zdrój to ponad 100 tysięcy litrów. Pochwalił się również tym, że piją ją w posłowie w Sejmie, w Senacie i Kancelarii Premiera.
Obecnie dostępna jest woda gazowana i niegazowana, rozlewana do butelek szklanych 0,3 litra, jak i większych, plastikowych. Posiada certyfikat „Najwyższa Jakość Małopolska", otrzymała wiele nagród, między innymi: Złoty Medal Polagra`95 Poznań, Złoty Medal Eurodrink`97 Łódź. Woda z Buska znana jest przede wszystkim w centralnym regionie Polski i po mineralnej z Polanicy Zdroju, Krynicy i Wysowej zaliczana jest do czołówki uzdrowiskowych wód mineralnych. Tytuł Polskiego Producenta Żywności jest kolejną nagrodą, jaką otrzymało „Uzdrowisko Busko-Zdrój” SA, producent wody.
Piją ją m.in. posłowie z Sejmu
Nie w butelkę nabici
Przy wyborze wody mineralnej powinniśmy zwrócić uwagę na etykietę i dokładnie ją przeczytać. Na każdej powinno być napisane, jakie zawarte są w wodzie minerały i w jakiej ilości. Napisy: „czysta źródlana”, „doda ci energii”, „najlepsza na trawienie” są tylko i wyłącznie chwytem reklamowym. Najlepsze są te wody, które mają najwięcej potrzebnych dla organizmu składników. Latem, kiedy tracimy wraz z potem dużo soli powinniśmy właśnie pić Buskowiankę.