Światowy Dzień Walki z Cukrzycą obchodzony jest 14 listopada – w dniu urodzin odkrywcy insuliny, Fredericka Bantinga. Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych, cierpią na nią osoby dorosłe, a także coraz więcej dzieci. Warto w tym dniu dowiedzieć się więcej na temat profilaktyki oraz zwrócić uwagę na swoje przyzwyczajenia żywieniowe, które często sprzyjają rozwojowi choroby.
O tym, że akcje edukacyjno-profilaktyczne dotyczące cukrzycy są potrzebne, świadczą liczby. Szacuje się, że na całym świecie żyje ponad 415 milionów dorosłych cukrzyków, najwięcej z nich – bo prawie 110 milionów – żyje w Chinach. Choroba ta nie jest domeną osób dorosłych, ponieważ w 2015 roku cierpiało no nią 542 tysiące dzieci do 14. roku życia. Co roku notuje się 86 tysięcy kolejnych zachorowań, najwięcej z nich jest w Europie.
W Polsce liczba chorych waha się między 2 a 3 milionami, z tego jedna trzecia nie jest zdiagnozowana. Co roku w naszym kraju z powodu cukrzycy umiera ponad 21 tysięcy osób w wieku od 20 do 79 lat.
Dane statystyczne sporządzane przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) wskazują, że liczba śmierci z powodu cukrzycy jest wyższa niż z powodu HIV/AIDS, gruźlicy i malarii razem wziętych.
Skąd bierze się cukrzyca?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dzienne spożycie cukru nie było większe niż 25 gramów, to około 6 łyżeczek do herbaty. Norma dla niemowląt i dzieci wynosi 12,5 gramów. Dotyczy to nie tylko cukru, który sami dosypujemy, ale i tego ukrytego w różnych przetworzonych produktach czy słodyczach. Główny Urząd Statystyczny informuje, że w Polsce spożycie cukru przez jedną osobę wynosi 115 gramów dziennie. Ilość ta pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania dorosłego organizmu na energię.
Z kolei 80% maluchów w przedziale wiekowym 1-3 posiada nadmiar cukru w swojej diecie, co niekorzystnie wpływa na rozwój i zdrowie rozwijającego się człowieka. Od pierwszych dni od poczęcia w organizmie dziecka programuje się metabolizm, a także kształtują się nawyki żywieniowe. Dlatego tak ważne jest, aby przyszła mama już w ciąży dbała o to, co je i w jakich ilościach. Bardzo prawdopodobne jest to, że jeśli dziecko od najmłodszych lat będzie przyzwyczajane do słodkiego pożywienia to w dorosłym życiu trudno będzie zmienić te nawyki żywieniowe.
Cukier jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak stale przyjmowane zbyt duże ilości przyniosą przykre zdrowotne konsekwencje. Większość przypadków, bo 90%, to cukrzyca typu 2, która jest chorobą cywilizacyjną, ściśle związaną z nadmiernym spożywaniem żywności w dużym stopniu przetworzonej, bogatej w węglowodany proste. Choć cukrzyca objawia się zazwyczaj u osób dorosłych to warto mieć na uwadze, że drastycznie zwiększa się liczba młodszych pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2.
Jak nie zachorować?
Przeciwdziałać cukrzycy można już od chwili, gdy dziecko znajduje się w brzuchu mamy. Prawidłowa i zbilansowana dieta w trakcie ciąży oraz wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zmniejszają ryzyko zachorowania w przyszłości. Rodzice oraz dziadkowie powinni zachęcać pociechy do spożywania zdrowych przekąsek. Ważne jest także to, aby wyrobić w sobie nawyk lektury kupowanych produktów, co pozwoli kontrolować ilość i jakość cukrów prostych w diecie dziecka. Odpowiednio zbilansowany posiłek z właściwymi proporcjami składników odżywczych ma realny wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości. Cukrzycy można zapobiec także za pomocą regularnej aktywności fizycznej i badań profilaktycznych.
W załączniku do artykułu znajduje się broszura edukacyjna dla osób chorych na cukrzycę, którą wydała Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF).