Rolnicy, którzy uprawiają owoce i warzywa na handel, mają obowiązek zgłosić ten fakt w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Niedopełnienie tego wymogu może skończyć się karą finansową, nawet do 5 tysięcy złotych. Wniosek o wpis do rejestru zakładów nadzorowanych przez Sanepid jest dostępny na stronie internetowej inspekcji sanitarnej, można go złożyć bezpłatne przez internet.
Obowiązek ten wynika z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Aby oferowana żywność była bezpieczna dla konsumenta, konieczne jest uwzględnienie wszystkich etapów w łańcuchu produkcji „od pola do stołu". Skażenie lub zanieczyszczenie roślin może nastąpić na każdym etapie, od produkcji podstawowej aż do dostarczenia żywności do konsumenta.
- Dlatego Sanepid prowadzi kontrole w takich gospodarstwach pod kątem stosowania środków ochrony roślin, czy nie są przekroczone normy jeśli chodzi o pestycydy czy metale. Ale także w jakich warunkach odbywa się zbiór owoców i warzyw, transport, a następnie ich sprzedaż na targowiskach – informuje Wioletta Nowak, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Końskich.
Wpis do rejestru zakładów nadzorowanych przez Sanepid może też ułatwić handel, ponieważ rolnik otrzymuje dokument potwierdzający taki wpis i tym samym zwiększa swoją wiarygodność. Czasami taki dokument jest wymagany do nawiązania kontaktów handlowych.
Wpis nie jest dobrowolny, jest obowiązkowy dla każdego rolnika, który swoje nadwyżki produkcyjne sprzedaje. W przypadku kontroli, przewidziana jest kara od 1 do 5 tysięcy złotych.