Konkurs kulinarny Top Chef – młodzieżowy szef kuchni, podsumowano, 10 listopada, w restauracji „Oczko" w Brodach. Dwie drużyny ze szkoły w Krynkach, zdobyły ex aequo pierwsze miejsca i otrzymały cenne nagrody rzeczowe.
W ramach projektu zorganizowano pięć konkurencji mających na celu przygotowanie i prezentację dań regionalnych: zup, potraw z kurczaka, sałatek oraz ciast. Uczniowie szkół podstawowych z gminy Brody tworzyli sześć trzyosobowych zespołów. Najmłodsi z nich mieli 10 lat. Chętnych do uczestniczenia w projekcie było tak wielu że trzeba było przeprowadzić losowanie.
Pierwsze miejsce w konkursie (48 punktów) zdobyły drużyny pod przewodnictwem Julii Sikory oraz Piotra Adamusa ze Szkoły Podstawowej w Krynkach. Jeden punkt zadecydował, że nagrody rzeczowe za drugie miejsce odbierali kucharze: Pola Imielińska (S.P. w Brodach) i Piotr Piotrowski (S.P. w Dziurowie). 45 punktów i trzecie miejsce wywalczyły drużyny pod przewodnictwem Amelii Żaczek z Adamowa i Klaudii Miliczek ze szkoły w Lubieni.
W trakcie konkursu, dzieci świetnie poradziły sobie z kuchennymi wyzwaniami. Wykazali się umiejętnościami w przygotowywaniu potraw, którym nadawali wymyślne nazwy tj.: „nacinany zalew w Brodach", „piersi Brodowianek pod pierzyną", „zwinięty asfalt sołtysa z Wąchocka z owocowa niespodzianką", „placki Jacki Pan Karwacki", „róża z ogrodu Pani Wójt Gminy Brody", „świętokrzyska zupa na kaca", „brodzki zawrót głowy", „drożdżowiec Baby Agi", „szarlotkowe dzieciństwo".
Jury w składzie: Wiesława Wójcik, prezes Stowarzyszenia „Brody Nad Kamienną", Elżbieta Bednarczyk, szef kuchni w restauracji „Oczko" oraz Tomasz Budzyń, radny oraz właściciel masarni w Krynkach, miało trudności z wyłonieniem zwycięzców. W podjęciu decyzji pomagali im doradcy: Marzena Bernat – Wójt Gminy Brody, Dorota Bernat, członek zarządu stowarzyszenia „Echo Adamowa", Dariusz Bednarczyk – właściciel restauracji „Oczko", Nina Milanowska, dyrektor szkoły w Brodach, Stanisław Wrona, Przewodniczący Rady Gminy w Brodach oraz radni: Tadeusz Bernaciak i Leszek Sarna.
Salę bankietową zapełnili goście: młodzi kucharze wraz z opiekunami, sponsorzy akcji oraz dyrektorzy szkół współpracujących przy projekcie.
- To, że się spotykamy w tak licznej grupie świadczy o dobrej współpracy Urzędu Gminy Brody ze wszystkimi stowarzyszeniami - podsumowała wójt Marzena Bernat. Jak dodała, trakcie rywalizacji, wiele osób kibicowało młodym kucharzom i oglądało w Internecie filmy, na których przygotowują oni pyszne dania. - Widząc to zainteresowanie, mam nadzieję na zorganizowanie kolejnej edycji konkursu. Może na stałe wpisze się on do kalendarza imprez w gminie Brody – zaznaczyła Marzena Bernat.
Konkurs zrealizowało Stowarzyszenie „Brody nad Kamienną" dzięki dotacji Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej ze środków Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020.
Ciekawym punktem programu był pokaz kulinarny w wykonaniu Marcina Szachowicza i Ireneusza Króla - Szefów Kuchni Unilever. Dzieci z zainteresowaniem przyglądały się jak mistrzowie patelni wykonywali popisowe danie: kaczkę konfitowaną w sosie rodzynkowym.
Na zakończenie, uczestnicy konkursu podpisali się na pamiątkowym fartuchu.