Wojewódzki konkurs na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny, odbędzie się 12 listopada br. w Gimnazjum w Rakowie. W rywalizacji, której organizatorami są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Urząd Gminy w Rakowie zmierzą się Koła Gospodyń Wiejskich z naszego regionu. Zainteresowani udziałem w rywalizacji mogą zgłaszać się, do 25 października br., do właściwego Starostwa Powiatowego.
Konkurs ph. „Smaki Gęsiny" ma na celu promowanie i popularyzację walorów smakowych gęsiny oraz upowszechnianie tego jednego z najzdrowszych mięs, jako produktu regionalnego. Istotnym punktem rywalizacji jest również promocja bogactwa dziedzictwa kulinarnego oraz budowanie więzi wśród lokalnej społeczności, poprzez wspólne działania na rzecz rozwoju regionu.
Zainteresowane udziałem w rywalizacji Koła Gospodyń Wiejskich z naszego regionu mogą zgłaszać się do 25 października br. wypełniając i przesyłając do właściwego miejscowo Starostwa Powiatowego prawidłowo wypełniony formularz zgłoszeniowy wraz z przepisem na potrawę oraz ewentualnie jej zdjęciem.
W pierwszym etap etapie konkursu zmierzą się 3 osobowe zespoły. Uczestnicy rywalizacji zobowiązani są do przygotowania, zaprezentowania i poddania ocenie komisji konkursowej zgłoszonej potrawy wraz z przepisem podczas trwania konkursu.
Kolejnym etapem konkursu i warunkiem udziału w rywalizacji jest nadesłanie przez Starostwa Powiatowe wypełnionego formularza zgłoszeniowego wraz z przepisem, do 31 października br., na adres e-mail: urzad@rakow.pl lub fax: 41/3535018 wew. 11, bądź listownie: Urząd Gminy Raków, ul. Ogrodowa 1, 26-035 Raków z dopiskiem: „Wojewódzki konkurs na potrawę z gęsi kieleckiej -Smaki Gęsiny".
Zgodnie z regulaminem rywalizacji, każda potrawa przygotowana przez Koła Gospodyń Wiejskich musi zawierać przynajmniej jeden z 92 produktów regionalnych województwa świętokrzyskiego, wpisanych na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestnicy konkursu otrzymają od organizatorów zestaw bazowy produktów niezbędnych do przygotowania potrawy, którą w dowolny sposób mogą ubogacać własnymi składnikami dostępnymi w kuchni polskiej, wykazując się doświadczeniem kulinarnym i kunsztem kucharskim.
Jury, składające się z przedstawicieli regionalnych instytucji z branży rolniczej i samorządowej, tj. Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Świętokrzyskiej Izby Rolniczej, Urzędu Gminy w Rakowie, Starostwa Powiatowego w Kielcach i Urzędu Marszałkowskiego oraz Stowarzyszenia „Gęś kielecka z tradycjami" dokona oceny 13 potraw przygotowanych przez uczestników.
Konkursowe potrawy będzie można degustować podczas finału, 12 listopada br., o godzinie 11, w budynku Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rakowie. Wykonawcy najsmaczniejszych potraw, za zajęcie I, II i III, uhonorowani zostaną nagrodami oraz wyróżnieniami.
Wydarzenie uświetni degustacja gęsich żołądków przygotowana przez organizatora konkursu oraz występy lokalnych zespołów ludowych: „Wincentowianie", „Rakowskie Fijołecki", „Życinianki", Chóru Chorał oraz Kapeli Łysogórskiej.