.
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 7 września 2010 roku w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Chałka ma postać spłaszczonego od dołu warkocza, zrobionego z czterech wałków ciasta, z dobrze widocznymi splotami u góry.
Kształt
Owalny, szeroki i gruby w środku, cienki i węższy na końcach, w przekroju kształt nieregularnej elipsy, spłaszczonej u dołu.
Wielkość
Waga: do 0,50 kg, długość: do 20 cm, szerokość: do 8 cm.
Konsystencja
Ciasto jest puszyste, a jednocześnie sprężyste i zwarte. Cech tych nabiera dzięki procesowi pieczenia w piecu chlebowym.
Smak i zapach
Smak lekko maślany, półsłodki, zapach charakterystyczny dla świeżego, dobrze wypieczonego pieczywa.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Miąższ o jasnym, lekko żółtym zabarwieniu. Na zewnątrz złota, przypieczona obwódka, po wierzchu posypana słodką kruszonką.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Początki produkcji piekarniczej w Woli Wiśniowskiej, położonej w Puszczy Sandomierskiej, w dolinie niewielkiej rzeki Kacanki, sięgają czasów przedwojennych. Chałę, czyli tzw. bułę, pieczono tu praktycznie w każdym domostwie, głównie na różnego typu święta.
Wólecka chałka pleciona powstaje z połączenia naturalnych, świeżych jaj, mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem drożdży, soli, cukru i tłuszczu. Wszystkie składniki muszą jednak mieć jednakową temperaturę, gdyż ciasta pod żadnym pozorem nie wolno „przeziębić”. Zaplata się ją w charakterystyczny warkocz, wykonany z czterech wałków ciasta. Ważny jest także odpowiednio dużo czasu na wyrośnięcie ciasta. Tajemnicą niepowtarzalnego smaku, aromatu i wyglądu chałki jest pieczenie w piecu chlebowym, nagrzewanym drewnem liściastym – dębowym, grabowym lub bukowym. Chałka jest przysmakiem na świątecznych stołach w Woli Wiśniowskiej i jej okolicach. Ma lekko maślany, półsłodki smak, a jej ciasto jest puszyste i zwarte.