.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Kształt
Owoce w przekroju poprzecznym są okrągłe, w przekroju podłużnym sercowate.
Wielkość
Średnica dojrzałego owocu wynosi 2-5 cm.
Barwa
Dojrzały owoc jest barwy mocno czerwonej przechodzącej w bordowy, z widocznymi na jego powierzchni „pestkami” barwy od seledynowo-zielonkawej przez żółtą do czerwonej.
Konsystencja
Owoce są miękkie, pokryte jedwabistą, bardzo cienką skórką, na której widoczne i wyczuwalne są pestki.
Smak i zapach
Owoce mają intensywny charakterystyczny, świeży owocowy aromat, z lekką nutą kwaskowatości.
Inne dodatkowe informacje
Truskawka faworytka buska uprawiana jest od wielu lat, niektóre podania wskazują na lata 30. XX wieku (pierwsze kwity skupu odnotowano 1955 roku). Gleba, specyficzny uzdrowiskowy klimat, położenie geograficzne oraz tradycyjna technologia uprawy ma wyraźny wpływ na samk i wygląd truskawki buskiej.
Tradycja oraz historia pochodzenie produktu:
Błoniec i Nowa Wieś zlokalizowana są na północ od Szczaworyża, u podnóża najwyższego wzniesienia w gminie Busko, stanowiącego część Garbu Pińczowskiego – wzgórza Błoniec. Błoniec i Nowa Wieś znajduje się w obrębie Zespołu Parków Krajobrazowych Ponidzia. W jego skład wchodzą trzy parki krajobrazowe, które z definicji są obszarami chronionymi ze względu na wartości przyrodnicze.
Z ustnych przekazów najstarszych mieszkańców Błońca i Nowej Wsi wynika, że uprawa truskawek w tych miejscowościach miała miejsce już w latach 30. XX wieku. Odbiorcami truskawek byli wtedy Żydzi, mieszkający w Stopnicy i Busku-Zdroju. Tutejsze gleby lessowe są szczególnie urodzajne, nie wymagają intensywnego nawożenia i bardzo dobrze magazynują wodę, dlatego też nadają się doskonale do uprawy truskawek metodami tradycyjnymi.
Mieszkańcy tego rejonu od dziecka spożywają te owoce – świeże w sezonie i w formie przetworzonej – przez cały rok. Przygotowuje się z niej dżemy, ciasta oraz soki. Gospodynie korzystają przy tym ze starych przepisów swoich matek, gromadzonych przez lata. Większość truskawek poddaje się obecnie mrożeniu.
Z czasem truskawka otrzymała przydomek "buskiej faworytki". Tradycja jej uprawy, mimo dostępności nowych, różnych innych odmian bardziej odpornych na choroby, przetrwała i cieszy się wśród mieszkańców dużym powodzeniem. W rodzinnych archiwach mieszkańców Błońca – Nowej Wsi zachowały się fotografie wykonane przy zbiorach truskawek w latach 50., 60., 70. oraz 80. XX wieku.
Dziś, po ponad 50 latach, truskawka buska faworytka jest markowym produktem kulinarnym na szlakach turystycznych i stanowi atrakcję oraz urozmaicenie oferty dla kuracjuszy i turystów przybywających do uzdrowiskowych kurortów w powiecie buskim.