.
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 2 sierpnia 2010 roku w kategorii produkty mięsne
Charakterystyka produktu
Wygląd
Produkt zaliczany do grupy wędzonek. Na powierzchni szynka może być jasnobrązowa do brązowej, natomiast w środku mięso jest ma kolor różowy do ciemnoróżowego
Kształt
Na zewnątrz szynka przypomina nieforemny walec, ściśle owinięty sznurkiem. Na przekroju kształt jest nieregularny, zbliżony do koła lub elipsy.
Barwa
Na przekroju szynka sznurowana wąchocka ma barwę od różowej do ciemnoróżowej z odcieniem czerwonym, z białą warstwą tłuszczu na obwodzie.
Konsystencja
Zwarta, lekko krucha po ukrojeniu w plastry
Smak i zapach
Specyficzny i delikatny bukiet smakowo i zapachowy pochodzi od wędzenia na drewnie liściastym i zastosowania do marynaty specjalnych przypraw
Tradycja oraz historia pochodzenia
Szynka sznurowana wąchocka od pokoleń wyrabiana jest przez rodzinę Państwa Nowaków, a tradycja ta sięga u nich czasów przedwojennych. W 1932 roku Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela Zakładu Wędliniarskiego, Pawła Nowaka, złożył przed komisja egzaminacyjną w Kielcach egzamin czeladniczy w zawodzie rzeźniczo-wędliniarskim. Sam zdobył wiedzę i umiejętności od swojego ojca, który w latach 20-30- tych XX w. prowadził uboje oraz sprzedaż mięsa i wędlin w sklepie w Wąchocku przy ul. Kolejowej. W czasie wojny w rodzinie Nowaków, w miarę możliwości, robiono uboje i proste wyroby dla potrzeb rodziny i niewielkiej grupy mieszkańców Wąchocka, ale zaraz potem, w 1945 roku, właściciel otrzymuje „kartę rzemieślniczą ..”, zezwalającą na prowadzenie działalności rzeźniczo-wędliniarskiej. Od tego momentu oficjalnie datuje się też początek przedsiębiorstwa na rynku. Doświadczenia rodzinne w zakresie rzeźnictwa i wędliniarstwa oraz przekazywane z pokolenia na pokolenia przepisy i receptury przynoszą efekty w postaci smakowitych wyrobów wędlin. W 1973 roku powstaje spółka, w której współwłaścicielem zostaje Paweł Nowak, od 1981r. mający już tytuł czeladnika w rzemiośle wędliniarstwo, a od 1985 roku także uprawnienia mistrzowskie. Z czasem wyroby Nowaków stają się znane i cenione na rynkach w Starachowicach, Skarżysku i całej okolicy. Do dziś podstawową ofertę zakładu stanowią wędliny produkowane w oparciu o tradycyjne receptury, które dzięki swoim walorom zdobyły nagrody w wielu konkursach na tradycyjny produkt żywnościowy.