.
Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 30 października 2008 roku
Wygląd
Miód pszczeli, występuje w dwóch naturalnych postaciach: płynnej (patoka) i stałej (skrystalizowanej, zwanej krupcem) – krystalizacja jest cechą naturalnych miodów pszczelich.
Kształt
Kształt w zależności od opakowania, w jakim się znajduje.
Wielkość
Słoiki o pojemnościach od 0,25 kg do 1,3 kg oraz pojemniki dostosowane do produktów spożywczych.
Konsystencja
Konsystencja miodu spadziowego zależy od czasu przechowywania (im dłużej przechowywany, tym jest gęstszy) – półpłynna, lepka; krystalizuje się średnioziarniście.
Smak i zapach
Specyficzny korzenny zapach oraz delikatny lekko słodki żywiczny smak.
Barwa
Miód ze spadzi drzew iglastych ma barwę od szarozielonej, poprzez brązową i ciemnoszarą, do czarnej smolistej, po krystalizacji przybiera barwę ciemnobrązową z odcieniem szaro-zielonym.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Miód pszczeli był wykorzystywany przez ludzi od zarania dziejów, najstarsze świadczące o tym dowody pochodzą sprzed 9, nawet 10 tysięcy lat. Początkowo podbierano go od dzikich pszczół, osiadłych w naturalnych dziuplach drzew, tzw. świepiotach. Jednak wiele stuleci minęło zanim w rosnących drzewach człowiek zaczął samodzielnie wydrążać sztuczne dziuple, czyli barcie, dzienie lub obliny, aby następnie przekształcić je we własne hodowle.
Puszcza Świętokrzyska posiada specyficzny klimat i wiele form drzewostanów, takich jak jodła, świerk, modrzew, sosna, buk, dąb, grab, lipa drobnolistna, jesion, klon, jawor, wierzby i wiele innych roślin miododajnych. Najstarsze dokumenty świadczące o działaniach bartników na tym terenie sięgają XII i XIII wieku, są to m.in. uprawnienia do działania barci dla Opactwa Cystersów w Wąchocku z roku 1179. Kolejnym dowodem na to, że tereny leśne Kielecczyzny od dawna stanowiły ważny ośrodek bartniczy był przywilej lokalnego biskupa Piotra Tomickiego z roku 1528 w sprawie rozwoju bartnictwa, a blisko sto lat później, w 1629 roku, ustanowienie dla bartników klucza kieleckiego cechu bartnego przez biskupa krakowskiego Marcin Szyszkowskiego.
Świętokrzyski miód spadziowy wytwarzany jest głównie na obszarze powiatów: koneckiego, kieleckiego, skarżyskiego, starachowickiego, ostrowieckiego i opatowskiego. Jak wszystkie miody spadziowe z drzew iglastych, odznacza się aktywnością antybiotyczną – ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków makro i mikrośladowych. Jest wskazany jako odżywka w okresie rekonwalescencji, u osób z hiperwitaminozą, anemią oraz pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Ponadto działa leczniczo w stanach zapalnych dolnych dróg oddechowych, chorobach przewodu pokarmowego, serca, naczyń krwionośnych, nerek oraz schorzeniach reumatycznych i skórnych.