.
Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 21 stycznia 2011 roku w kategorii oleje i tłuszcze.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Gęsty, oleisty płyn o złocisto-zielonkawej barwie
Kształt
W zależności od kształtu butelki.
Wielkość
Olej rozlewany jest w butelki szklane o pojemności: 0.2, 0.5, 0.7 oraz 1 litr.
Konsystencja
Płynna, lepka, oleista.
Smak i zapach
Specyficzny intensywny, aromatyczny zapach.
Barwa
Od jasno żółtej, poprzez odcienie bursztynu do ciemnozielonej. Kolor uzależniony jest od rodzaju nasion rzepaku (ozimy, jary) oraz dojrzałości i wilgotności nasion.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Sandomierski olej rzepakowy wytwarzany jest od kilkudziesięciu lat przez rodzinne olejarnie zlokalizowane w powiecie sandomierskim we wsi Węgrce, Piekary, Malice. Rzepak do jego produkcji pochodzi z upraw na terenie Wyżyny Sandomierskiej, gdzie duże nasłonecznienie w okresie wegetacji wpływa na niespotykany smak i aromat oleju. Uprawą tej rośliny zajmują się głównie małe gospodarstwa. W procesie tłoczenia nasiona podgrzewa się w zamkniętym kotle, bez dostępu do dymu i otwartego paleniska, co odróżnia tradycyjny olej sandomierski od tych produkowanych na Roztoczu czy w Galicji.
We wsiach powiatu sandomierskiego zachowała się ponad stuletnia tradycja maszczenia olejem rzepakowym tradycyjnych wigilijnych potraw, takich jak groch z kapustą, groch z kapustą i kaszą gryczaną, zupa grzybowa czy barszcz z uszkami, bądź do smażenia racuchów, karpia oraz do przyrządzania śledzi i surówek.