Jesteś tutaj:
 
«Powrót

Salceson ozorkowy wiejski

Salceson ozorkowy wiejski

.

Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 26 lipca 2010 troku, w kategorii „produkty mięsne”

 

Salceson ozorkowy należy do węlin krotko wędzonych


Charakterystyka produktu:

Wygląd
Wyrób w żołądku wieprzowym, na przekroju widoczne równo rozmieszczone składniki, pokrojone w kostkę.

Kształt
Zależnie od naczynia, w którym studzony jest żołądek napełniony składnikami – może to być foremka kamionkowa, aluminiowa lub słoik.

Wielkość

Zależy od wielkości żołądka wieprzowego. Waga może sięgać do 2-4 kg .

Konsystencja
Salceson pokrojony w plastry grubości 5 cm nie rozpada się. Poszczególne składniki ściśle do siebie przylegają, tworząc jednolity, zwarty plaster.

Smak i zapach
Specyficzny, łagodny smak i zapach, pochodzący od podrobów i przypraw. Dominuje smak i zapach czosnku.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Barwa zewnętrzna zależy od koloru żołądka, przeważnie jest brunatno – szara, na przekroju – jasnoróżowa.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu

Tradycyjny przepis na salceson ozorkowy wiejski wywodzi się z Wąchocka. Dzieje miasta są ściśle związane z zakonem O.O. Cystersów, który został tu założony w 1179 roku. Rozwijający się klasztor i jego działalność prowadzona w formie gospodarki rolno- hodowlanej miały istotny wpływ na codzienne życie i zajęcia mieszkańców. To przede wszystkim dzięki cystersom w sąsiedztwie opactwa rozwinęło się miasto o charakterze targowo – usługowym. Salceson ozorkowy, obok innych wędlin, był tu bardzo rozpowszechnionym produktem. Od lat jego wyrobem trudniła się zwłaszcza rodzina państwa Nowaków, gdzie początki tradycji wędliniarskiej i rzeźniczej sięgają czasów przedwojennych. W 1932 roku kiedy to Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela, złożył przed komisją egzaminacyjną w Kielcach egzamin czeladniczy w zawodzie rzeźniczo wędliniarskim. Lata wojny to czas w którym  w miarę możliwości robiono uboje i proste wyroby tj. salcesony, kaszanki  i kiełbasy  na potrzeby rodziny oraz niewielkiej grupy mieszkańców Wąchocka. Rozbudowa zakładu następuje w  latach 70-tych, co daje nowe możliwości  poszerzeniu  oferty  i wielkości produkcji. Wyroby Nowaków stają  się  znane i  cenione  na rynkach  w Starachowicach, Skarżysku i całej okolicy, ich salceson ozorkowy wiejski został nagrodzony, m.in. Perłą 2008 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”. Do jego przygotowania wykorzystuje się mięso z głów wieprzowych, ozory, wątrobę i skórki wieprzowe, które pekluje się przez 5 dni w kamiennych peklowniach w zalewie z wody, soli, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku i pieprzu. Ozory i skórki gotuje się w niewielkiej ilości wody, zaś głowy parzy aż będą na wpół miękkie. Następnie miesza się pokrojone mięsne części z przyprawa i wypełnia nimi żołądki, często nazywane „maćkami”. Po upieczeniu rozłożone żołądki studzi się przyciśnięte dębową deską.

 

 
 
 
 

Polecamy:

       

 
  • JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
    JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
  • Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
    Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
  • Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
    Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
    Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
    Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
  • ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
    ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
    Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
  • Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
  • Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
    Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
  • Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
  • Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
  • Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
    Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
  • Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
    Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
  • Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
    Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
    Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
    Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
 
 
Imieniny:
Ludmiły i Gizeli
Wszystkiego najlepszego!