Jesteś tutaj:
 
«Powrót

Salceson kurozwęcki

Salceson kurozwęcki

.


Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 9 lutego 2009 roku w kategorii mięso świeże oraz produkty rolne

Salceson kurozwęcki


Charakterystyka produktu

Wygląd
Salceson ma tradycyjny kształt  i wygląd nadany przez ścianki żołądka wieprzowego, w którym jest wytwarzany. Z obydwu stron osłonki z żołądka są związane nicią bawełnianą lub lnianą.

Kształt
Kształt salcesonu na przekroju jest elipsowaty, z widocznymi kawałkami mięsa ozorkowego, chrząstek i niewielkimi, praktycznie niewidocznymi kawałkami tłuszczu.

Barwa
Na zewnątrz salceson kurozwęcki charakteryzuje się barwą od białego przez beż i róż do ciemnego brązu, nadaną przez powłokę żołądka wieprzowego. Na przekroju barwa jest marmurkowata, charakterystyczna dla salcesonu z dużą ilością mięsa ozorkowego.

Konsystencja
W dotyku jest sprężysty, kroi się swobodnie na plastry grubości 3-4 mm, konsystencja jest zwięzła.

Smak i zapach
Produkt ma niepowtarzalny mięsny smak i aromat, nadany prze odpowiednie skomponowanie proporcji przypraw, głównie pieprzu i ziela angielskiego oraz soli.

Inne dodatkowe informacje
Salceson kurozwęcki jest wyrobem podrobowym. Produkowany w Kurozwękach przez rodzinę Mazurów. Produkt zawiera dużo białka zwierzęcego, łatwo przyswajalnego (gotowane mięso i chrząstki) oraz tłuszcze. Nadaje się do przechowywania krótkotrwałego w lodówce  (7-10 dni) oraz do zamrażania.

Tradycja oraz historia pochodzenia
Salceson kurozwęcki zaczął wytwarzać ok. roku 1950r. Jan Kałamaga – ojciec Małgorzaty Mazur, który terminował u znanego w tym terenie masarza Stanisława Kuracińskiego,  a następnie mając 20 lat już sam wyrabiał wędliny. Pracując w GS w Kurozwękach wyrabiał między innymi salceson. Miał specyficzne wyczucie smaku, dotyczące głównie przyprawiania wędlin, w tym salcesonu. Z czasem okoliczni gospodarze, przy uboju gospodarczym korzystali z pomocy J. Kałamagi. Stąd salceson zaczął być znany i doceniany  w całej okolicy. Zaczęto do niego dodawać więcej masy ozorkowej i odtąd był jeszcze smaczniejszy. Zmienił się również jego wygląd na przekroju. Był bardziej marmurkowy, apetyczny, różowy. Przy wykonywaniu pracy, związanej z wytwarzaniem salcesonu pomagali członkowie rodziny – żona, córka i zięć. Od 1983 roku Jan Kałamaga przyuczył do samodzielnego wyrabiania salcesonu swojego zięcia Stanisława Mazura, który wyrabia go okazjonalnie do dzisiaj – szczególnie z okazji świąt, spotkań i uroczystości rodzinnych.  Przepis na wytwarzanie salcesonu można znaleźć między innymi w książce „Przetwory  w gospodarstwie domowym” K. Pyszkowskiej, gdzie czytamy podobny przepis jak podawany przez  wytwórców salcesonu kurozwęckiego.  Wytwarza się go z głowizny, ozorków, serca, golonki, oraz przyprawia się solą, pieprzem, zielem angielskim. Po ugotowaniu i przestudzeniu podroby obiera się i kroi na kawałki oraz zalewa się wywarem, w którym się gotowały . Następnie tak przygotowaną masę wkłada się do wcześniej przygotowanego żołądka  wieprzowego i pozostawia do wystudzenia  w chłodnym miejscu. Po 10-12 godzinach salceson nadaje się do spożycia.

 

 
 
 
 

Polecamy:

       

 
  • JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
    JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
  • Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
    Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
  • Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
    Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
    Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
    Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
  • ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
    ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
    Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
  • Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
  • Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
    Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
  • Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
  • Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
  • Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
    Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
  • Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
    Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
  • Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
    Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
    Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
    Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
 
 
Imieniny:
Ludmiły i Gizeli
Wszystkiego najlepszego!