Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 7 września 2010 roku w kategorii produkty rybołówstwa.
Opis produktu:
Wygląd
Karp rytwiański ma regularny kształt, na przekroju ciało ryby jest owalne. Wzdłuż linii grzbietu i szczeliny skrzelowej rozmieszczone są duże łuski, kilka łusek różnej wielkości znajduje się także u nasady płetwy ogonowej. Pokryty naturalnym śluzem.
Kształt
Ryba ma niewielką głowę i wyraziste płetwy, jej linia grzbietu dobrze umięśniona.
Wielkość
Optymalna masa karpia wynosi od 1100 g do 1800 g.
Konsystencja
Mięso karpa jest zwarte i jędrne.
Smak i zapach
Wykwintny, delikatny smak, zapach charakterystyczny dla ryb słodkowodnych. Dzięki właściwemu wypłukaniu zupełnie pozbawiony posmaku mułu oraz innych nieprzyjemnych zapachów pochodzących z dna stawu.
Barwa
Grzbiet zielono-niebieski, a podbrzusze oliwkowo-żółtawe.
Informacje o tradycji, pochodzeniu i historii:
Historia chowu i hodowli karpia na ziemiach polskich liczy już kilkaset lat. Proces ten jest dostosowany do naturalnego, naprzemiennego rytmu pór roku. O unikatowym i specyficznym charakterze karpi pochodzących z ziemi rytwiańskiej stanowi czyste powietrze oraz rzadko spotykana flora i fauna. Rytwiany rozlokowane są pośród olbrzymiego kompleksu leśnego stanowiącego prawie połowę ogólnej powierzchni gminy.
W historię tego miejsca nieodmiennie wpisany jest kamedulski klasztor, obecny tu przez setki lat, począwszy od średniowiecza. Dziś znajduje się tu miejsce do odpoczynku i refleksji, znane jako Pustynia Złotego Lasu. Według tradycji, w niewielkiej odległości od klasztoru znajdował się staw, którym zakonnicy hodowali ryby dla własnych potrzeb, ogromne stawy hodowlane założyli tu także ostatni właściciele wsi – Radziwiłłowie. Produkcja karpia prowadzona jest tu do dziś. Ryby karmione są naturalnym pokarmem, a ich mięso jest delikatne i sprężyste. Cieszą się popularnością nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Karp doskonale smakuje zarówno smażony, jak i wędzony czy w galarecie.