.
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 2 sierpnia 2010 roku w kategorii produkty mięsne
Polędwica tradycyjna z Wąchocka
Charakterystyka produktu
Wygląd
Jest to jednolity mięsień- element półtuszy, pochodzący ze schabu i, wędzony.
Kształt
Polędwica ma kształt nieregularnego walca, na przekroju zbliżony do okręgu lub lekko eliptyczny.
Wielkość
Zwykle waga pojedynczej porcji przygotowanej polędwicy wynosi od2,5 do 3 kg.
Barwa
Na przekroju mięso jest jasno-różowe, zaś na powierzchni ma kolor jasno-brązowy, charakterystyczny dla wyrobów wędzonych na drewnie dębowym.
Konsystencja
Zwarta, lekko krucha oraz soczysta.
Smak i zapach
W smaku bez trudu można wyczuć naturalne przyprawy i zioła użyte do marynaty.
Informacje o tradycji, pochodzeniu i historii
Wąchock to miasteczko nad rzeką Kamienną, posiadające wspaniałą i bogatą historię, która od 1179 r. nierozerwalnie związana jest z działalnością zakonu O.O Cystersów. Rozwijający się klasztor i jego działalność prowadzona w formie gospodarki rolno – hodowlanej miały istotny wpływ na codzienne życie i zajęcia mieszkańców. Cystersi sprawili, że w sąsiedztwie opactwa rozwinęło się osiedle o charakterze targowym i usługowym. Polędwica tradycyjna z Wąchocka od pokoleń wyrabiana jest przez rodzinę Państwa Nowaków, a tradycja ta sięga u nich czasów przedwojennych. W 1932 roku Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela Zakładu Wędliniarskiego, Pawła Nowaka, złożył przed komisja egzaminacyjną w Kielcach egzamin czeladniczy w zawodzie rzeźniczo-wędliniarskim. Sam zdobył wiedzę i umiejętności od swojego ojca, który w latach 20-30- tych XX w. prowadził uboje oraz sprzedaż mięsa i wędlin w sklepie w Wąchocku przy ul. Kolejowej. W czasie wojny w rodzinie Nowaków, w miarę możliwości, robiono uboje i proste wyroby dla potrzeb rodziny i niewielkiej grupy mieszkańców Wąchocka, ale zaraz po wojnie, w 1945 roku, właściciel otrzymuje „kartę rzemieślniczą ..”, zezwalającą na prowadzenie działalności rzeźniczo-wędliniarskiej i od tego momentu oficjalnie datuje się też początek przedsiębiorstwa na rynku. Doświadczenia rodzinne w zakresie rzeźnictwa i wędliniarstwa oraz przekazywane z pokolenia na pokolenia przepisy i receptury przynoszą efekty w postaci smakowitych wyrobów wędlin. W 1973 roku powstaje spółka, w której współwłaścicielem zostaje Paweł Nowak, od 1981r. mający tytuł czeladnika w rzemiośle wędliniarstwo, a cztery lata później uprawnienia mistrzowskie. Z czasem wyroby Nowaków stają się znane i cenione na rynkach w Starachowicach, Skarżysku i całej okolicy. Do dziś podstawową ofertę zakładu stanowią wędliny produkowane w oparciu o tradycyjne receptury, które dzięki swoim walorom zdobyły nagrody w wielu konkursach na tradycyjny produkt żywnościowy.
Wygląd
Jest to jednolity mięsień- element półtuszy, pochodzący ze schabu i, wędzony.
Kształt
Polędwica ma kształt nieregularnego walca, na przekroju zbliżony do okręgu lub lekko eliptyczny.
Wielkość
Zwykle waga pojedynczej porcji przygotowanej polędwicy wynosi od2,5 do 3 kg.
Barwa
Na przekroju mięso jest jasno-różowe, zaś na powierzchni ma kolor jasno-brązowy, charakterystyczny dla wyrobów wędzonych na drewnie dębowym.
Konsystencja
Zwarta, lekko krucha oraz soczysta.
Smak i zapach
W smaku bez trudu można wyczuć naturalne przyprawy i zioła użyte do marynaty.
Informacje o tradycji, pochodzeniu i historii
Wąchock to miasteczko nad rzeką Kamienną, posiadające wspaniałą i bogatą historię, która od 1179 r. nierozerwalnie związana jest z działalnością zakonu O.O Cystersów. Rozwijający się klasztor i jego działalność prowadzona w formie gospodarki rolno – hodowlanej miały istotny wpływ na codzienne życie i zajęcia mieszkańców. Cystersi sprawili, że w sąsiedztwie opactwa rozwinęło się osiedle o charakterze targowym i usługowym. Polędwica tradycyjna z Wąchocka od pokoleń wyrabiana jest przez rodzinę Państwa Nowaków, a tradycja ta sięga u nich czasów przedwojennych. W 1932 roku Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela Zakładu Wędliniarskiego, Pawła Nowaka, złożył przed komisja egzaminacyjną w Kielcach egzamin czeladniczy w zawodzie rzeźniczo-wędliniarskim. Sam zdobył wiedzę i umiejętności od swojego ojca, który w latach 20-30- tych XX w. prowadził uboje oraz sprzedaż mięsa i wędlin w sklepie w Wąchocku przy ul. Kolejowej. W czasie wojny w rodzinie Nowaków, w miarę możliwości, robiono uboje i proste wyroby dla potrzeb rodziny i niewielkiej grupy mieszkańców Wąchocka, ale zaraz po wojnie, w 1945 roku, właściciel otrzymuje „kartę rzemieślniczą ..”, zezwalającą na prowadzenie działalności rzeźniczo-wędliniarskiej i od tego momentu oficjalnie datuje się też początek przedsiębiorstwa na rynku. Doświadczenia rodzinne w zakresie rzeźnictwa i wędliniarstwa oraz przekazywane z pokolenia na pokolenia przepisy i receptury przynoszą efekty w postaci smakowitych wyrobów wędlin. W 1973 roku powstaje spółka, w której współwłaścicielem zostaje Paweł Nowak, od 1981r. mający tytuł czeladnika w rzemiośle wędliniarstwo, a cztery lata później uprawnienia mistrzowskie. Z czasem wyroby Nowaków stają się znane i cenione na rynkach w Starachowicach, Skarżysku i całej okolicy. Do dziś podstawową ofertę zakładu stanowią wędliny produkowane w oparciu o tradycyjne receptury, które dzięki swoim walorom zdobyły nagrody w wielu konkursach na tradycyjny produkt żywnościowy.