Jesteś tutaj:
 
«Powrót

Pińczowski olej z lnicy

Pińczowski olej z lnicy

.

Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 30 października 2008 roku w kategorii oleje i tłuszcze.

 

 

Charakterystyka produktu:

Wygląd
Olej powinien być klarowny, przejrzysty, z niewielką ilością osadu na dnie.

Wielkość
Olej zwykle rozlewany jest w szklane butelki o pojemności 0,25 l.

Konsystencja
Oleisty płyn.

Smak i zapach
Intensywny specyficzny zapach, łagodny korzenny smak.

Barwa
Złocista do złocisto-zielonkawej.

Inne dodatkowe informacje
Z powodu swojego składu chemicznego olej nie gęstnieje w niskich temperaturach. Dodany do potraw, nadaje im specyficzny, korzenny posmak.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu
:

Olej z lnicy, zwanej popularnie „lnianką”, znany jest w Polsce od stuleci. Na terenie powiatu pińczowskiego roślinę tę uprawiano głównie w gminach Pińczów i Kije oraz niektórych sołectwach gminy Złota i Działoszyce. W większości wsi działała co najmniej jedna olejarnia, a niektóre z nich zachowały się do dziś. W połowie dziewiętnastego wieku produkt ten został jednak wyparty przez bardziej wydajny olej rzepakowy, a na Ponidziu lnicę uprawiano już tylko w kilku gospodarstwach, dziś jednak staje się ona coraz bardziej popularna. Nasiona otrzymuje się z uprawy lnianki jarej lub ozimej, choć na terenie powiatu pińczowskiego uprawia się przede wszystkim tę pierwszą. Materiał siewny pochodzi z własnej produkcji przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i poprzez wymianę między sąsiadami. Tutejszy olej można kupić na targu lub u miejscowych producentów, m.in. w niektórych gospodarstwach agroturystycznych.

Swój specyficzny smak i zapach pińczowski olej z lnicy zawdzięcza warunkom glebowych i klimatycznym Ponidzia oraz unikalnej technice tłoczenia. Ziarno mielone jest dwa lub trzy razy i zgniatane, a uzyskana miazga podgrzewana w żeliwnych kotłach do temperatury 350C–380C. Następnie wylewa się ją na płótno i tłoczy w prasie. Olej stoi prze około 3–4 dni w temperaturze pokojowej, a po tym czasie zlewa się jego oczyszczoną, górną warstwę do butelek o pojemności 0,25 l. Olej można przechowywać do około 3 miesięcy w temperaturze 20 0 C , bez dostępu światła słonecznego.

Niegdyś olej z lnicy stosowany był zwykle do potraw postnych i świątecznych. W starych przepisach poleca się go także do okraszania ziemniaków, klusek, kapusty i podawania z cebulką, ale także do smażenia pączków czy racuchów. Doskonale smakuje na przykład w ponidziańskiej kapuście z grochem, czyli tzw. „Biduli”.

Składniki:
1kg kapusty kiszonej
40 dag grochu
3 główki cebuli
4 łyżki oleju z lnicy lub oliwy
5 ziemniaków
Majeranek, pieprz i sól do smaku

 

 
 
 
 

Polecamy:

       

 
  • JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
    JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
  • Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
    Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
  • Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
    Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
    Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
    Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
  • ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
    ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
    Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
  • Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
  • Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
    Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
  • Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
  • Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
  • Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
    Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
  • Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
    Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
  • Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
    Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
    Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
    Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
 
 
Imieniny:
Ludmiły i Gizeli
Wszystkiego najlepszego!