.
Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 21 stycznia 2011 roku w kategorii napoje.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Ciecz koloru od lekko różowego do brązowego.
Kształt i wielkość
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Konsystencja
Ciekła, mętna.
Smak i zapach
Smak słodki z posmakiem drożdży, pachnie chlebem.
Barwa
Barwa od lekko różowej do brązowej.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Tradycja wyrobu opatkowickiego wina chlebowego sięga czasów sprzed II wojny światowej. W gminie Działoszyce, ze względu na panujące tam warunki klimatyczno-glebowe, rozwijała się głównie uprawa zbóż z przeznaczeniem na wyrób produktów piekarniczych, głównie chleba. Ponieważ była to podstawa pożywienia, starano się nie marnować nawet kawałka przechowywanego pieczywa. Resztki suchego chleba wykorzystywano między innymi do sporządzania tzw. napoju żniwnego, który z czasem, ze względu na swoje właściwości, zyskał miano wina chlebowego. Był to typowy napój chłopski, który pili zarówno kosiarze i żniwiarze, jak i kobiety przy darciu pierza. Gospodynie szykowały go dla pracujących w upale rolników, ponieważ dobrze gasi pragnienie.
Receptura wyrobu wina chlebowego przekazywana była z pokolenia na pokolenie, a gospodynie często rywalizowały między sobą, która wyrobi najlepsze wino. Na czas sianokosów wyrabiano wino słabsze, ale im dłużej wino fermentowało tym było mocniejsze. Takie wino podawano na odpustach lub na święta.
Opatkowickie wino zawdzięcza swój wyjątkowy smak krystalicznie czystej wodzie ze znajdujących się tu źródeł mioceńskich, a także przechowywaniu w drążonych w glinie piwnicach, które dawały chłód i sprawiały, że napój był orzeźwiający.