.
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 7 lutego 2011 roku w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Zastygła i pokrojona w kostkę masa o gładkiej, lekko błyszczącej powierzchni, na przekroju nieco ziarnista.
Kształt
Podobny do prostopadłościanu, podłużny.
Wielkość
Jeden cukierek ma zwykle wymiary 15 x 22 x 35 mm i waży około 35-40 g.
Konsystencja
Ciągliwą, stopniowo przechodzącą w kruchą, z charakterystyczną, ciągnącą „łezką” w środku.
Smak i zapach
Smak słodkiego kondensatu mlecznego ze słabo wyczuwalną wanilią. Zapach słodkawy, z lekką, mleczną nutą.
Barwa
Jasno brązowa, jednolita na całej powierzchni, na przekroju nieco jaśniejsza.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Krówki to jedne z najbardziej popularnych polskich słodyczy. Najprawdopodobniej pochodzą one od kajmaka, chętnie stosowanego dawniej przez gospodynie domowe do zdobienia ciast – podobnie jak krówka, powstaje on w wyniku długotrwałego gotowania mleka z cukrem i masłem.
Krówka opatowska ma już ponad 30 lat. Jej produkcję na dużą skalę rozpoczęła na początku 1980 roku Spółdzielnia Pracy Przemysłu Spożywczego w Opatowie, a następnie przejęła ją tutejsza Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska. Powstaje według starej, sprawdzonej receptury, z surowców kupowanych od lokalnych producentów. Proces produkcji do dziś odbywa się głównie ręcznie, a jedyne urządzenia mechaniczne użyte w procesie powstawania krówki opatowskiej to specjalne mieszalniki, wyparki i sonda. Cukierki pakowane są przez wprawne panie pakowaczki.
Charakterystyczną cechą krówki opatowskiej jest ciągnąca się „łezka” wewnątrz cukierka, widoczna po jego przełamaniu. Powstaje ona, gdy po 4,5 dniach od zastygnięcia i zapakowania krówka zacznie kruszeć, a jej środek pozostaje wilgotny.
Za swój wyjątkowy, tradycyjny smak opatowska krówka zyskała wiele nagród i wyróżnień, m.in. tytuł „Perły Regionu 2010” i I miejsce w konkursie „Nasze Dziedzictwo Kulinarne – Świętokrzyskie”.