.
Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w dniu 21 stycznia 2011 roku w kategorii produkty rybołóstwa.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Karp królewski z Wójczy jest kształtny i dobrze wyprofilowany. Ma małą głowę, dobre wygrzbiecenie i mocno zarysowane płetwy. Duże łuski są rozmieszczone wzdłuż szczeliny skrzelowej i linii grzbietu, kilka łusek różnej wielkości znajduje się także u nasady płetwy ogonowej.
Kształt
Ryba proporcjonalna, z dobrym wygrzbieceniem, w przekroju karp jest owalny, z wyraźnie zaznaczoną masą mięśniową.
Wielkość
Masa karpia handlowego mieści się w przedziale od 1500g do 2000g.
Konsystencja
Karp pokryty jest naturalnym śluzem, przez co w dotyku jest śliski. Tkanka mięśniowa zwarta i jędrna.
Smak i zapach
Mięso kruche i białe, w smaku delikatne, średnio tłuste.
Barwa
Ubarwienie karpia zależy od podłoża. Barwa od oliwkowej, żółtawej do brunatnej.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Produkcja karpia z Wójczy prowadzona jest na terenie dwóch w powiecie buskim – Pacanowa i Stopnicy. Jeszcze w XVII wieku powstał tu „klucz wójczański”, do którego należały dobra Oblekoń Wielki, Biechów, Wola Biechowska, Wójcza, Wójeczka, Piestrzec i Chrzanów. Tereny te były wówczas w posiadaniu Szaniawskich, Popielów i Radziwiłłów. W 1799 roku tutejszą hodowlę ryb stawowych, w tym karpia, w swoim „Inwentarzu dóbr klucza Wójczańskiego” udokumentował książę Maciej Radziwiłł. Po II wojnie światowej obiekty stawowe przejęło państwo, a w 2000 roku zostały wykupione i przekształcone w spółkę.
Niski poziom uprzemysłowienia tych terenów wpływa na walory smakowe i jakość mięsa karpia. Ponadto, przy Gospodarstwie Rybackim w Wójczy działa mała oczyszczalnia, dzięki czemu wody stanowiące środowisko naturalne hodowli tutejszego karpia są chemicznie i biologicznie czyste. Jego mięso doskonale nadaje zarówno do smażenia, gotowania, jak i pieczenia. Z uwagi na swoje wyjątkowe walory smakowe, karp cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów, zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.