.
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 21 stycznia 2011 w kategorii napoje.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Klarowny, przejrzysty.
Kształt i wielkość
W zależności od naczynia, w którym się znajduje.
Konsystencja
Płynna, klarowna.
Smak i zapach
Intensywny miętowy zapach i smak.
Barwa
Zielonkawa.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Nalewki to jedne z najstarszych, tradycyjnych polskich alkoholi, które od wieków przygotowywane są tymi samymi sposobami. Ich receptury różnią się w zależności od regionu i tradycji, choć często w różnych częściach kraju pojawiały się różne warianty tej samej nalewki. W powiecie włoszczowskim popularna stała się zwłaszcza kamcia, czyli moskorzewska nalewka miętowa.
Historia tego trunku wiąże się z rodziną Potockich, którzy byli niegdyś właścicielami ziem w tej części powiatu włoszczowskiego. W należącym do nich parku moskorzewskim rosły duże połacie mięty pieprzowej, wykorzystywanej do produkcji wybornej nalewki, której recepturę wykradły następnie osoby pracujące na dworze. Według niektórych wzięła się stamtąd również nazwa nalewki, gdyż tak właśnie nazywano wnuczkę pani Potockiej, natomiast inne źródła podają, że „Kamcia" pochodzi od imienia głównej kucharki w pałacu.