Jesteś tutaj:
 
«Powrót

Gryska z Bliżyna

Gryska z Bliżyna

.

Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 15 września 2010 roku w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Charakterystyka produktu:

Wygląd
Gryska to rodzaj pszennego pieczywa o prostokątnym lub owalnym i wydłużonym kształcie. Na przekroju widoczne pęcherzyki powietrza charakterystyczne dla ciasta drożdżowego.

Kształt
Kształt zewnętrzny podłużny, owalny. Po przekrojeniu kształt podobny do kromki chleba, ale bardziej spłaszczonej, wydłużonej na boki. Przybiera także kształt foremki, użytej do wypieku i wówczas na przekroju przybiera kształt prostokątny lekko wybrzuszony od góry.

Wielkość
Gryska ma zwykle wymiary 20 cm x 10-15 cm i wagę ok. 400 g, Jej wielkość jest także jest uzależniona od pojemności formy użytej do wypieku.

Konsystencja
Skórka wierzchnia miękka, ale wypieczona, miąższ gąbczasty, sprężysty.

Smak i zapach
Smak charakterystyczny dla pieczywa pszennego z lekko słodkawym posmakiem. Zapach podobny do pieczonego chleba.

Barwa
Na zewnątrz skórka jest złocista i rumiana, zaś po przekrojeniu miąższ jest kremowy z odcieniem szaro-beżowym.

Informacje o tradycji , pochodzeniu i historii:
W obrębie gminy Bliżyn ziemie były słabe i uprawa pszenicy niezbyt się tam udawała. Dlatego też, każdą uzyskaną ilość tego ziarna starano się przerabiać na 2 lub 3 rodzaje mąki. Oprócz I i II gatunku mąki uzyskiwano także mąkę gruboziarnistą i ciemniejszą, nazywaną w tych okolicach gryśną, gryską lub grychą. To właśnie z niej już ponad od ponad 100 lat bliżyńskie gospodynie oraz okoliczni piekarze wypiekają tzw. gryskę. To rodzaj pszennego pieczywa o prostokątnym lub owalnym i wydłużonym kształcie. Poza gryśną mąką, do jego przygotowania używa się wody lub mleka, drożdży, odrobiny cukru i soli do smaku.

Z czasem produkt ten rozpowszechnił się nie tylko w okolicznych gminach obecnego powiatu skarżyskiego, ale także w powiecie koneckim i radomskim. Oprócz "gryski" nazywana była m.in. „bułką", "plackiem trzonowym” lub po prostu „swojskim chlebem”. Obecnie, do jej wypieku używa się już najczęściej mąki II gatunku, uzyskiwanej z nowoczesnych młynów, która jest bardziej oczyszczona i miałka od tradycyjnej mąki gryśnej. W 2009 roku gryska z Bliżyna zajęła III miejsce w IX edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

 
 
 
 

Polecamy:

       

 
  • JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
    JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
  • Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
    Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
  • Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
    Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
    Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
    Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
  • ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
    ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
    Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
  • Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
  • Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
    Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
  • Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
  • Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
  • Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
    Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
  • Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
    Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
  • Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
    Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
    Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
    Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
 
 
Imieniny:
Ludmiły i Gizeli
Wszystkiego najlepszego!