Jesteś tutaj:
 
«Powrót

Fitka kazimierska

Fitka kazimierska

.

Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 21 stycznia 2011 roku w kategorii gotowe dania i potrawy.

Charakterystyka produktu:

Wygląd
Zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i pokrojonymi w kostkę warzywami (marchew, pietruszka). Ponadto, zawiera też drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę, skwarki ze słoniny, kaszę jęczmienną, podpalankę (zasmażkę) i niewielką ilość przecieru pomidorowego.

Kształt i wielkość
Zależne od naczynia w jakim ja podano.

Konsystencja
Zawiesista i lepka w dotyku, z wyczuwalnymi kawałkami ziemniaków, warzyw i ziaren kaszy.

Smak i zapach
Lekko kwaskowa z wyczuwalnym posmakiem przecieru pomidorowego.

Barwa
Zupa ma kolor pomarańczowo-brązowy, jest mało przezroczysta i widać kawałki marchewki, cebuli oraz skwarki słoniny lub boczku.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Powiat kazimierski to tereny typowo rolnicze, ponieważ sprzyjają temu zarówno dobre gleby, jak i panujący klimat oraz brak większych zakładów przemysłowych na tym terenie. Najczęściej uprawia się tu zboża oraz warzywa, co wpływa także na jadłospis mieszkańców tych okolic. Jedną z najpopularniejszych codziennych potraw jest właśnie fitka, gdyż to prosta do przyrządzenia zupa, łącząca składniki dostępnie niemal w każdym wiejskim gospodarstwie. Najstarsi mieszkańcy powiatu pamiętają, że przepis na nią przekazywano na kursach kulinarnych dla gospodyń wiejskich w latach 60-tych, ale często przygotowuje się ją także według dawnej receptury i gustu. Dawniej musiała ona przede wszystkim być sycąca, aby zaspokajać głód i dawać siły do pracy w gospodarstwie. Obecnie gospodynie domowe dodają więcej warzyw, a mniej tłuszczu.

Fitkę gotuje się z mięsa, warzyw (głównie marchwi i pietruszki) oraz ziemniaków. Do wywaru dodaje się drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i skwarki ze słoniny lub, jak mawiają tutejsze gospodynie, „ksynę stopionego masła”. Aby była bardziej zawiesista, należy zupę „zarzucić” kaszą jęczmienną, zagęścić „podpalanką” czyli zasmażką, a następnie zabielić śmietaną. Dla smaku dodaje się odrobinę przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów.

 
 
 
 

Polecamy:

       

 
  • JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
    JuraPark Bałtów (fot.: Bałtowski Kompleks Turystyczny)
  • Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
    Pałac Krzyżtopór z XVII wieku (fot.: Dariusz Kalina)
  • Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
    Nowoczesny parking w centrum Kielc (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski z przełomu XIII i XIV wieku w Chęcinach (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
    Kościół z Rogowa w skansenie w Tokarni (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
    Staw w kieleckim Parku Miejskim (fot.: Dariusz Kalina)
  • ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
    ul. Sienkiewicza w Kielcach przedświąteczny klimat (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
    Wioska - Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej gm. Bieliny (fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie ( Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Sobkowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.:Z. Masternak)
  • Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek w Chęcinach (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Kieleckie Centrum Kultury (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
    Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne w Podzamczu Chęcińskim (Fot.: Z. Masternak)
  • Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Święty Krzyż (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Barczy (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Rycerski w Chęcinach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
    Dąb Bartek w Zagnańsku (Fot.: Andrzej Borys)
  • Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze (Fot.: Andrzej Borys)
  • Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
    Gołoborze 2. (Fot.: Andrzej Borys)
  • Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
    Jaskinia Raj (Fot.: Andrzej Borys)
  • Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
    Rezerwat skalny Ślichowice (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż Klonów (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
    Zamek Krzyżtopór w Ujeździe (Fot.: Andrzej Borys)
  • Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
    Muzeum Techniki w Maleńcu (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Ameliówce (Fot.: Andrzej Borys)
  • Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
    Pejzaż w Masłowie (Fot.: Andrzej Borys)
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
    Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (Fot.: Andrzej Borys)
  • Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Ratusz w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
    Sielpia zimą (Fot.: Andrzej Borys)
  • Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Zamek Królewski w Sandomierzu (Fot.: Zbigniew Masternak)
  • Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
    Pałac w Kurozwękach (Fot.: Zbigniew Masternak)
 
 
Imieniny:
Ludmiły i Gizeli
Wszystkiego najlepszego!