.
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 21 stycznia 2011 roku w kategorii gotowe dania i potrawy.
Charakterystyka produktu:
Wygląd
Zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i pokrojonymi w kostkę warzywami (marchew, pietruszka). Ponadto, zawiera też drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę, skwarki ze słoniny, kaszę jęczmienną, podpalankę (zasmażkę) i niewielką ilość przecieru pomidorowego.
Kształt i wielkość
Zależne od naczynia w jakim ja podano.
Konsystencja
Zawiesista i lepka w dotyku, z wyczuwalnymi kawałkami ziemniaków, warzyw i ziaren kaszy.
Smak i zapach
Lekko kwaskowa z wyczuwalnym posmakiem przecieru pomidorowego.
Barwa
Zupa ma kolor pomarańczowo-brązowy, jest mało przezroczysta i widać kawałki marchewki, cebuli oraz skwarki słoniny lub boczku.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Powiat kazimierski to tereny typowo rolnicze, ponieważ sprzyjają temu zarówno dobre gleby, jak i panujący klimat oraz brak większych zakładów przemysłowych na tym terenie. Najczęściej uprawia się tu zboża oraz warzywa, co wpływa także na jadłospis mieszkańców tych okolic. Jedną z najpopularniejszych codziennych potraw jest właśnie fitka, gdyż to prosta do przyrządzenia zupa, łącząca składniki dostępnie niemal w każdym wiejskim gospodarstwie. Najstarsi mieszkańcy powiatu pamiętają, że przepis na nią przekazywano na kursach kulinarnych dla gospodyń wiejskich w latach 60-tych, ale często przygotowuje się ją także według dawnej receptury i gustu. Dawniej musiała ona przede wszystkim być sycąca, aby zaspokajać głód i dawać siły do pracy w gospodarstwie. Obecnie gospodynie domowe dodają więcej warzyw, a mniej tłuszczu.
Fitkę gotuje się z mięsa, warzyw (głównie marchwi i pietruszki) oraz ziemniaków. Do wywaru dodaje się drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i skwarki ze słoniny lub, jak mawiają tutejsze gospodynie, „ksynę stopionego masła”. Aby była bardziej zawiesista, należy zupę „zarzucić” kaszą jęczmienną, zagęścić „podpalanką” czyli zasmażką, a następnie zabielić śmietaną. Dla smaku dodaje się odrobinę przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów.