Szczegółowe normy prawne znajdują się w ustawie o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Lista Produktów Tradycyjnych publikowana jest na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl) oraz w dzienniku urzędowym ministra właściwego ds. rynków rolnych.
Lista Produktów Tradycyjnych
- służy rozpowszechnianiu informacji dotyczących wytwarzania produktów tradycyjnych;
- nie jest instrumentem ochrony nazw produktów - wpis nazwy produktu odnoszącej się do obszaru geograficznego na Listę Produktów Tradycyjnych nie stanowi uznania pochodzenia tego produktu z obszaru, do którego nawiązuje nazwa; na liście, o ile będzie to oczywiście uzasadnione tradycją wytwarzania danego wyrobu, mogą pojawić się produkty o identycznych nazwach, które pochodzą z różnych regionów Polski;
- stwarza wytwórcom produktów tradycyjnych możliwość ubiegania się o udzielenie odstępstw od obowiązujących i prawnie uregulowanych wymogów produkcyjnych (weterynaryjnych, higienicznych lub sanitarnych), odstępstwa te muszą wynikać ze stosowania przez producentów niezmiennych, tradycyjnych metod wytwarzania, udzielenie tego typu odstępstw nie może wpływać negatywnie na jakość zdrowotną produktu;
- ma na celu pogłębienie wiedzy konsumentów na temat tradycyjnej żywności i polskiego dziedzictwa kulturowego oraz zwiększenie ich zainteresowania tego typu produktami i można liczyć, że przyczyni się do wzrostu dochodów wytwórców tradycyjnego jadła;
Procedura umieszczenia produktu na Liście Produktów Tradycyjnych
1. Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze oraz napoje spirytusowe;
2. We wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych należy:
- podać nazwę i rodzaj produktu
- sporządzić charakterystykę produktu
- wymienić surowce wykorzystywane do produkcji
- opisać metodę produkcji
- przedstawić wiarygodne informacje dotyczące tradycji, pochodzenia oraz historii produktu, które pozwolą ocenić, czy jest on wytwarzany od co najmniej 25 lat
Wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych
3. Z wnioskiem o wpis mogą wystąpić osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej;
4. Z wnioskiem o wpis występuje się do marszałka województwa;
5. Wniosek składa się w formie papierowej i elektronicznej;
6. Marszałek województwa sprawdza wniosek zarówno pod kątem formalnym, jaki merytorycznym;
7. Pozytywnie ocenione wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
8. Minister wpisuje produkt na Listę Produktów Tradycyjnych;
Prowadzenie Listy Produktów Tradycyjnych
Lista Produktów Tradycyjnych publikowana jest na stronie internetowej Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w dzienniku urzędowym ministra właściwego ds. rynków rolnych.
Nazwy produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych będą podzielone zgodnie ze zgłoszeniem z danego województwa. W ramach podziału zgodnie ze zgłoszeniem produkty zostaną podzielone według następujących kategorii:
1. sery i inne produkty mleczne
2. mięso świeże oraz produkty mięsne
3. produkty rybołówstwa, w tym ryby
4. orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nieprzetworzone)
5. wyroby piekarnicze i cukiernicze
6. oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
7. miody
8. gotowe dania i potrawy
9. napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
10. inne produkty
W ramach jednej kategorii nazwy produktów podawane są alfabetycznie. Nazwy produktów publikowane są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w formie tzw. linków. Podawane są informacje na temat metody wytwarzania, historii produktu oraz jego tradycyjnego charakteru. Wytwórcy produktów tradycyjnych nie mają obowiązku poddawania się kontroli, która miałaby za zadanie potwierdzenie zgodności produkcji z metodą wytwarzania zadeklarowaną przez nich we wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych. Ze złożeniem wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych nie wiążą się żadne opłaty.
Produkty z terenu województwa świętokrzyskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych